2002 – Cheb: Výstavba Průmyslového parku byla zahájena (TV Západ)

Ve středu 9. října byla za účasti zástupců delegace Evropské komise, zainteresovaných ministerstev a Krajského úřadu slavnostně zahájena výstavba chebského Průmyslového parku, jejíž příprava trvala téměř 4 roky.

dezinfekce

Průmyslová zóna vyroste na pozemcích o rozloze zhruba 50 hektarů v Dolních Dvorech na okraji Chebu. Celkové náklady na vybudování inženýrských sítí a páteřních komunikací mají přesáhnout částku 123 milionů korun. Necelými dvěma miliony EUR přitom přispěla z doplňkového investičního programu pro Českou republiku Evropská Unie a o zbytek se rovným dílem rozdělí stát a město Cheb. 

"Chebská oblast byla identifikována jako oblast, která byla znevýhodněna za starého režimu, když hranice byly uzavřeny a vaše přirozené spoje s Německem byly odpojeny. Takže EU určila tyto fondy, aby rozvoj této oblasti měl za výsledek, že ta životní úroveň na německé straně a na české straně jednou bude stejná," popsal smysl příspěvku zástupce delegace Evropské komise Brendan Buckley. 

Výhodou průmyslového zóny má být její těsné sousedství se silničním obchvatem města a také 25 kilometrová vzdálenost od německé dálniční sítě. Vedení chebské radnice by zde rádo vidělo ekologicky méně náročnou průmyslovou výrobu a obchodní aktivity. Upřednostněni by přitom měli být spíše větší investoři. Při jejich oslovování chce město spolupracovat s vládní agenturou Czechinvest a také dalšími subjekty. 

"Jeden takový konkrétní projekt je. Zadali jsme tady Ekonomické fakultě Západočeské univerzity přímo úkol, při kterém by nám měli zjistit, jakým způsobem postupovat a připravit propagační materiál. A od toho bychom se měli odrazit. Měli by nám říci, jaké způsoby. Pak máme tady spolupráci s agenturou Plzeňskou a tam jsou významné zkušenosti právě z kolínské zóny a ti by nám měli říci, na co se zaměřit z toho strategického pohledu, nejen konkrétní propagační materiál," dodal starosta Chebu Václav Jakl. 

Pětatřicet hektarů zasíťovaných pozemků, připravených pro následnou výstavbu, má být pro investory připraveno již v říjnu příštího roku. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy