2002 – Cheb: Výstava v knihovně přibližuje čínské symboly (TV Západ)

V těchto dnech je v chebské knihovně k vidění výstava nazvaná Literatura o Číně, kterou připravily zdejší knihovnice ve spolupráci chebskou pobočkou Česko-čínské společnosti a Českou orientalistickou společností.

dezinfekce

Základem expozice, která je součástí série výstav představujících kulturu zemí Dálného východu, je několik desítek knih pojednávajících o Číně vybraných z vlastního fondu knihovny. Mezi vystavenými publikacemi nechybí například tituly Číňané 21. století a Čínské symboly, jejichž autorkou je předsedkyně České orientalistické společnosti Ľubica Obuchová, která výstavu přípitkem, pro Čínu tradičním sojovým mlékem, slavnostně zahájila. Expozice je pak doplněna také originály typických čínských vystřihovánek.

"Vystřihovánka je vlastně nejjednodušší forma lidového umění, které se věnují v minulosti nevzdělané vesničanky ve svém volném čase a je to nejlevnější, jak si vyzdobit svůj dům. Protože Číňané, vzhledem k těžké životní situaci na venkově v minulosti, hledali co nejvíce možností, jak ovlivnit příznivě přírodní síly a své okolí a jak přilákat štěstí do svého bytu tak, že si ho také zdobili různými artefakty a ty vystřihovánky byly  nejjednodušší a nejdostupnější formou," popsala orientalistka Ľubica Obuchová. 

Součástí slavnostního zahájení výstavy byla také přednáška doktorky Obuchové o čínských symbolech s nimiž se je možné v nejlidnatější zemi světa setkat téměř na každém kroku. Tradiční čínská symbolika, kterou lze najít například v barvách, číslech, kuchyni nebo stavbě domu, má odnepaměti za cíl přilákat štěstí a naopak odehnat vše špatné. 

"Samozřejmě, potkáváte to tam všude. Jakmile vystoupíte na letišti - první stavba, kterou uvidíte, už obsahuje spoustu symbolů. Nejen tedy ten typický čínský drak jako symbol Číny a symbol císaře, ale spočívá to i v takové jednoduché věci jako je barevnost nebo počet jednotlivých objektů. Nejoblíbenější čínská barva je červená jako barva jara, krve, štěstí, spokojenosti. Zlatožlutá je zase vyhrazená pro slavnostní příležitosti a fungovala také jako prostředek exorcismu a záleží i na počtu jednotlivých symbolů, jak se řadí," dodala Obuchová. 

Expozice publikací o Číně bude v chebské knihovně k vidění až do konce srpna, a poté na ní naváže podobně koncipovaná výstava týkající se tentokrát exotického Mongolska. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy