2002 – Cheb: Výroční výstava v GVU připomíná 40 let instituce (TV Západ)

V chebské Galerii výtvarného umění je v těchto dnech v dnech k vidění ojedinělá výstava, která byla připravena ke 40. výročí založení této kulturní instituce. Galerie byla v budově bývalého radničního paláce slavnostně otevřena 9. května 1962.

dezinfekce

Z relativně skromných začátků se koncem 60. let vypracovala ve významné regionální kulturní zařízení s rekonstruovanými objekty bývalého kostela sv. Bartoloměje, zámku ve Starém Hrozňatově a bývalého kostela sv. Kláry. Dnes, přes jistou redukci vlastnictví jmenovaných objektů, představuje prestižní instituci celostátního významu, s kvalitními sbírkami starého i moderního umění. 

Za dobu své existence uspořádala na 478 domácích výstav, více jak 45 výstav zahraničních, přes 245 koncertů a desítky přednášek, besed a komponovaných večerů. Všechny exponáty současné výroční výstavy přitom pochází právě z bohatých sbírek chebské galerie. 

"Je to jenom zlomek našich sbírek. My v podstatě jsme chtěli našim návštěvníkům na těch jednotlivých exponátech ukázat jak široké zázemí naše sbírky mají. To zaprvé. A za druhé jsme jim chtěli ukázat především díla, která nebývají tak často k vidění, protože nejsou součástí trvalé expozice anebo se vystavují jenom velmi zřídka," popsal ředitel Státní galerie výtvarného umění v Chebu Jiří Vykoukal. 

Vůbec poprvé tak bude v galerii vystaven velký ženský portrét od Alfonse Muchy. Návštěvníci mohou dále vidět třeba práce předních představitelů klasické české moderny, například Emila Filly, Václava Špály či Františka Muziky nebo několik let nevystavené gotické dřevěné plastiky, dříve umístěné v kostele sv. Bartoloměje, o jejichž dalším osudu je již v současné době rozhodnuto. 

"Sochy z bývalého kostela sv. Bartoloměje, celá ta sbírka, bude instalovaná v kostele sv. Kláry, který se nyní rekonstruuje. Podařilo se nám na tu rekonstrukci dát dohromady částku 16 milionů korun. Polovinu z toho jsou prostředky Evropské unie," dodal Vykoukal. 

Kostel sv. Kláry by přitom měl být ve zcela nové podobě otevřen již v průběhu příštího roku. Aktuální výroční výstava pak bude v chebské Galerii výtvarného umění k vidění až do 27. října.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy