2002 – Cheb: Štít města získaly Ukrajinky (TV Západ)

Vítězkami 29. ročníku mezinárodního házenkářského turnaje O štít města Chebu se staly reprezentantky Ukrajiny, které tak obhájily loňské prvenství. České hráčky, díky remíze v závěrečném duelu turnaje s Polskem, obsadily konečné druhé místo, což je v porovnání s předposlední příčkou v předešlém ročníku výrazné zlepšení.

dezinfekce

Vítězné Ukrajinky předváděly v průběhu celého turnaje nejvyrovnanější výkony. Jedinou prohru utržily až v závěrečném utkání se Slovenskem, před kterým ale již měly zajištěné celkové vítězství v turnaji a jejich trenér tak nechal zahrát celou lavičku. V ostatních duelech však své soupeřky jasně přehrály, a to především díky velmi tvrdé obraně a rychlé útočné kombinaci.

České reprezentantky v turnaji střídaly dobré okamžiky se slabšími. Výborný výkon předvedly především v utkání s Chorvatkami, které doslova rozstřílely 33:21. Naopak jim vůbec nevyšel zápas s týmem Slovenska, v němž kvůli vlastním chybám přišly o vítězství a nakonec se musely spokojit s remízou 25:25. Po tříbrankové prohře s Ukrajinkami pak o konečné druhé příčce rozhodl až závěrečný duel s Polkami. 

V utkání plném zvratů, kdy se oba týmy často střídaly ve vedení nakonec domácí hráčky uhrály, díky bojovnému výkonu, potřebnou remízu. Třetí příčku, a to jen kvůli horšímu skóre, v turnaji obsadily reprezentantky Slovenska. Čtvrté pak skončily Chorvatky, páté Polky a poslední příčka patřila naší juniorské reprezentační rezervě. 

Chebský turnaj pojala česká reprezentace jako přípravu na blížící se kvalifikační duely s Makedonií o postup na Mistrovství Evropy a z tohoto pohledu je konečné druhé místo úspěchem. Reprezentační trenér Zerzáň mohl být spokojen především s nasazením hráček a jejich bojovností. Řada herních chyb mu ale také ukázala, na co se ještě bude při závěrečném soustředění před kvalifikací potřeba zaměřit. 

"Tak především obrana. Mě tam zlobí obranná činnost. Až vysvlékly dohola nás Ukrajinky, kdy tam jedna hráčka je dobrá, ta trojka, je i v All – star jako nejlepší hráčkou, ale ta nás vlastně svlékla, protože my jsme ji nebyly schopni ubránit dokonce pět proti třem, kdy si tam proskakovala. Dnes se zlepšila agresivita. Po taktické stránce přeji jen ta obrana ještě hapruje, ale aspoň tam byla agresivita. Včera se mi to zdálo, proti Ukrajinkám, že je šetříme, že se jich bojíme dotknout, aby náhodou neměly bebínko a neupadly. Dnes už to byla tvrdá hra, protože jen tak se dá prosadit. Takže to je první věc – obrana. A samozřejmě zabudovávat do té hry více Barákovou. Baráková přišla, její výkon byl příšerný, první dvě tři utkání. Závěreční utkání už asi byla jedna z nejlepších našich hráček a její potenciál, kterou jsem já s ní hrával dva roky ve Veselí, dva roky ve Slavii, přeci se musí využívat. Ona nemůže zapomenout hrát. I když tolik šancí v tom Hypobanku, kde je v Rakousku, nemá. Další věc, ke které se chceme dostat a pracovat v oddílech - my budeme mít těsně před kvalifikací vrchol ligy. To je těsně před ukončením ligy nebo po ukončení ligy, tzn. všechna ta družstva, ty tři které jsou základní – Slavie, Zlín, Olomouc, kde mají nejvíc hráček, vlastně všechny hráčky jsou odsud, musí mít vrcholnou formu. Mám strach, aby se tam v těch závěrečných utkáních, v té čtyřčlenné skupině, o titul, aby nepřišlo zranění, protože těch hráček žádný oddíl nemá dostatek, tzn. bude hrát s tím nejlepším, co má – ta může k něčemu dojít. Bohužel týden po skončení hrajeme kvalifikaci. Já věřím, že ten časový limit kvalifikace je dobrý, z hlediska, že vrcholí liga, musí vrcholit také nejlepší hra v těch družstvech. Na druhé straně je tam obava z toho zranění, takže možná i dobrá regenerace po té lize, udělat dva, tři dny, když tam mám plánované utkání se Slovenkami, jsme se dohodli, úterý, čtvrtek před samotnou kvalifikací. Jinak ten soupeř je hodně zdatný soupeř a budeme mít, co dělat," obšírně popsal blízkou budoucnost reprezentační trenér Jiří Zerzáň. 

Dva zápasy o postup na evropský šampionát, před nimiž by měl být současný reprezentační kádr ještě posílen o legionářku Polzovou a momentálně zraněné Arnošovou a Romanovou, české hráčky absolvují počátkem června.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy