2002 – Cheb: Sesuv hráze Jesenice není nebezpečný (TV Západ)

S dlouhým čekáním v kolonách automobilů musí v těchto dnech v okolí hráze jesenické přehrady počítat motoristé jedoucí po silnici spojující Cheb a Mariánské Lázně. V důsledku přívalových dešťů, které Chebsko postihly 21. srpna, totiž došlo k porušení hráze přehrady a kvůli probíhající opravě zde musela zavedena přísná dopravní omezení.

dezinfekce

"Provoz je převeden do jednoho jízdního pruhu, doprava je řízena světelnou signalizací, je snížena rychlost na 30 km/h a z obou stran před hrází jsou zpomalovací retardéry přes celou vozovku," popsala opatření Martina Hrušková, tisková mluvčí chebské policie.

Bouře a přívalový déšť, kdy během krátké doby spadlo na každý metr čtvereční plochy zhruba padesát litrů vody, způsobily sesunutí asi 40 metrů dlouhé části vrchní drnové vrstvy hráze. Na místo se ihned po nehodě dostavili odborníci z chomutovské centrály podniku Povodí Ohře, technicko-bezpečnostního dohledu z Prahy, okresního i krajského úřadu a hasiči, kteří zevrubnou prohlídkou zjistili, že se jedná o drobnou nehodu, v jejímž důsledku nemůže v žádném případě dojít k protržení hráze. 

Porušený kryt svahu byl nejprve zakryt nepropustnou fólií, která ho chrání před dalšími srážkami a v současnosti již probíhají sanační práce. 

"Nedošlo k poškození ani té vlastní stabilní stabilizační konstrukce díla ani těsnícího jádra, čili není potřeba se obávat nějakých dalších větších problémů," zhodnotil situaci Jiří Nedoma z Povodí Ohře. 

Podle pracovníků společnosti Povodí Ohře potrvá oprava hráze jesenické přehrady a z ní vyplývající dopravní omezení zhruba do poloviny měsíce září.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy