2002 – Cheb: Sazby za pronájmy se budou upravovat podle inflace (TV Západ)

Chebská Rada města rozhodla na svém posledním zasedání o navýšení sazeb za pronájem nebytových prostor, které je platné od 1. ledna letošního roku. Všechny základní sazby, jež se neměnily již od roku 1998, tak vzrostly o, Českým statistickým úřadem určený, Index roční míry inflace, který je 4,7 procenta.

dezinfekce

Městská rada, jejíž jednotliví členové neměli na zamýšlené navýšení jednotný názor tak naplnila usnesení Zastupitelstva přijaté v prosinci loňského roku o každoročním upravování sazeb o inflační index. 

"Názor některých byl, že ten poslední rok by mohly zůstat na stejné výši. Zase se vyskytly názory, že tam, kde se pronajímá volně, tam, kde jsou soukromé prostory, že jsou ty nájmy nesrovnatelně vyšší," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Nakonec tedy pravděpodobně rozhodla skutečnost, že díky zvýšení sazeb vzrostou příjmy města za pronájem nebytových prostor, které například za loňský rok činily zhruba 16 milionů korun. 

"Mám tady poznámku – 757 tisíc to představuje přibližně o kolik se to promítne do rozpočtu," přiblížil Jakl. 

Část uvolněných nebytových prostor, nacházejících se na atraktivních místech, přitom již město určitou dobu nově obsazuje na základě výběrového řízení, kdy je jedním z rozhodujících kritérií nabídnutá cena. Platby za pronájem jsou v těchto případech častokrát několikanásobně vyšší, než základní sazby stanovené městem, jež jsou diferencované podle atraktivnosti polohy a způsobu využití nebytového prostoru. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy