2002 – Cheb: Otevřela se zrekonstruovaná Klášterní zahrada (TV Západ)

Druhý ročník Česko-německého Chebského setkání, nad kterým tentokrát převzal záštitu karlovarský hejtman Josef Pavel, vyvrcholil slavnostním otevřením nově zrekonstruované Klášterní zahrady. Ta vyrostla během posledního roku na místě bývalého školního pozemku v Hradební ulici.

dezinfekce

Jeho přeměna na okrasnou zahradu přitom město přišla na více než 3 miliony korun. 

"Jak jsme byli upozorněni architektem Šonským, který je odborník v této oblasti, a který zpracoval studii, tak říká, že to potřebuje skutečně několik let, aby vykvetla," uvedl starosta Chebu Václav Jakl. 

Upravená část klášterních zahrad se má podle záměru chebské radnice v budoucnu stát základem nové turistické trasy. Ta by měla zahradu propojit se sousedním františkánským klášterem s unikátní křížovou chodbou, kostelem Zvěstování Panny Marie a snad i s dalšími historickými objekty, například budovou bývalého špejcharu, kterou v současnosti využívá společnost TEREA. 

"Už nějaká jednání proběhla, komplikace jsou trošku s vlastnictvím pozemků, protože tady je to tak hodně propletené, něco je státu – spravuje Archiv (Okresní archiv), něco je Biskupství, něco je společnosti TEREA, tak musí se vyjasnit a domluvit hlavně, aby bylo zakotveno nějakým věcným břemenem a budeme tak určitě postupovat," slíbil Jakl. 

Nově zrekonstruovaná Klášterní zahrada bude nyní na zimu opět uzavřena a pravidelného zpřístupnění se dočká až od příštího roku.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy