2002 – Cheb: Opravovaná kaple na hradě je dočasně zpřístupněná (TV Západ)

Vzácnou románsko-gotickou kapli sv. Erharda a Uršuly si po téměř rok trvající opravě od počátku července opět prohlédnout návštěvníci chebského hradu. Tato ojedinělá památka byla postavena na počátku 13. století na místě dávno zrušeného slovanského hřbitova.

dezinfekce

První historická zpráva o kapli uvádí, že roku 1213 v ní císař Fridrich II. Vydal zlatou bulu upravující vztah mezi panovníkem a církví. Kaple, která je jednou ze tří dominant hradu, je zajímavá také tím, že zvenku působí jako jedna kompaktní budova, zatímco uvnitř je rozdělena na dvě odlišné části. 

"Chebská dvoupatrová kaple je původně románská stavba. Ta první, spodní část kaple je čistě románský sloh, kde se nachází čtyři překrásné granitové sloupy a původně se tam konaly služby pro chudinu, pro poddané tady na hradě. A v té horní části, kde se nacházíme teď je ten sloh už spíše gotický, už to tady přechází do gotiky, ale výzdoba těch sloupů je ještě v románském stylu," přiblížila kapli na místě Eva Humeníková z chebského muzea. 

Při rekonstrukci se restaurátoři zaměřili především na sanaci zvětralého zdiva kaple. V průběhu oprav se tak například zpevňovaly stěny, sloupy a klenba a rovněž byly sejmuty zhruba sto let staré omítky, které kapli značně zatěžovaly. Díky tomu si nyní návštěvníci mohou prohlédnout vyspárované zdivo s originální románskou náznakovou omítkou. 

"Použita byla metoda záchovné rekonstrukce a další důležitý prvek, v podstatě statické zajištění, kdy se kaple rozpadala vejpůl a snažíme se jí pozastavit v té činnosti," popsal restaurátor Mário Hlaďáček.

Na podzim, po skončení turistické sezony, budou pak restaurátoři v rekonstrukci kaple opět pokračovat.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy