2002 – Cheb: Odpady se budou platit na obyvatele (TV Západ)

Na svém posledním loňském zasedání schválili chebští Zastupitelé novou městskou Vyhlášku o poplatku za likvidaci komunálního odpadu. Přijetí Vyhlášky, podle níž by mělo město za likvidaci odpadů od občanů vybírat paušální poplatek ve výši 500 korun ročně, bylo ale vynuceno Parlamentem v loňském roce schválenou novou legislativní úpravou problematiky odpadového hospodářství.

dezinfekce

"Já jsem tam při diskusi o tom materiálu uváděl, že město by nepřistupovalo k této změně kdyby k tomu nebylo nuceno okolnostmi," vysvětlil místostarosta Chebu Pavel Vanoušek. 

Radnici totiž nový systém plateb za likvidaci odpadů přinese řadu organizačních a technických komplikací a ani ekonomicky není pro město příliš výhodný. Někteří Zastupitelé navíc poukázali na skutečnost, že poplatek se v souladu s novým zákonem vztahuje pouze na osoby, které mají ve městě trvalý pobyt nebo zde vlastní stavbu k individuální rekreaci. V Chebu ale žije velmi početná vietnamská komunita, z níž má drtivá většina členů pouze tzv. dlouhodobý pobyt, a tudíž se placení poplatku na ně nevztahuje. 

Radnice proto doufá, že v krátké době dojde díky chystané poslanecké iniciativě ke změně příslušných ustanovení zákona nebo se v důsledku tlaku obcí změní jejich právní výklad a město bude moci zůstat u starého, zaběhnutého systému plateb. 

"Já rozhodně bych doporučoval, aby používána nebyla," dodal Vanoušek. 

Jestliže ale k žádné změně nedojde, začne nový systém paušálních plateb za likvidaci odpadů platit od 1. dubna letošnÍho roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy