2002 – Cheb: Nemocnice získá nový lineární urychlovač (TV Západ)

Koncem letošního či začátkem příštího roku začne pacienty s nádorovými onemocněními z celého Karlovarského kraje léčit moderní pracoviště radiační onkologie chebské nemocnice. Ve státním rozpočtu na letošní rok je již na nákup nového přístroje, lineárního urychlovače, vyčleněno 30 milionů korun.

dezinfekce

Pořízení lineárního urychlovače a dalšího potřebného přístrojového vybavení ale přijde na více než 80 milionů korun. Vedení nemocnice se chce proto s dodavateli domluvit na splácení chybějící částky, které by bylo rozloženo do následujících pěti let. 

"Předpokládáme, že bychom zbytek prostředků získali ze státního rozpočtu, eventuálně z jiných hmotných zdrojů," uvedl Milan Burša, ředitel Okresní nemocnice Cheb.  

Dofinancování zbylé částky z vlastních prostředků sice vedení nemocnice, která je stále ještě zatížena vysokými dluhy z minulosti, odmítá, ale nevylučuje, že by se zdravotnické zařízení podílelo na hrazení úroků z případného úvěru. 

Dalších 5 milionů korun budou nemocnici stát stavební úpravy nutné k instalaci nového přístrojového vybavení, jejichž poskytnutí ale již přislíbila chebská radnice. 

"Předpokládáme zatím, že bychom zvládli kolem 40 pacientů denně a do budoucna bychom se rádi dostávali až na 60 pacientů denně," prozradil Burša. 

Chebská radiační onkologie se tak stane jediným specializovaným pracovištěm tohoto druhu v Karlovarském kraji, na jehož území se nepočítá se vznikem centrální krajské nemocnice, ale jednotlivá oddělení s celoregionálního působností budou podle odborných kvalit a přístrojového vybavení rozdělena do tří stávajících okresních nemocnic. Díky modernímu lineárnímu urychlovači, který nahradí takřka 30 let starý Betatron, jenž je poté, co vstoupil v platnost nový atomový zákon, již zhruba mimo provoz, dojde k podstatnému zvýšení účinnosti i komfortu léčby pacientů s nádorovými onemocněními. 

"Díky novému přístroji bude zákrok pro pacienta daleko šetrnější, dojde ke zpřesnění záření co do objemu, a dojde k šetření ostatních tkání pacienta," vysvětlil Jan Illich z oddělení radiační onkologie. 

V úmrtích, způsobených zhoubnými nádory přitom patří Karlovarský kraj mezi nejhorší v republice. Navíc nejpozději do roku 2010 se podle odborníků nádory dostanou v příčinách úmrtí dokonce na první místo, tedy i před kardiovaskulární choroby. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy