2002 – Cheb: Město půjčí Třebeni miliony na sanaci skládky (TV Západ)

Chebská radnice nakonec půjčí nedaleké obci Třebeň potřebných 6 milionů korun na rekultivaci bývalé skládky komunálního odpadu v Chocovicích.

dezinfekce

Třebeni již letos na ekologické zahlazení statisíců tun odpadků přislíbil Státní fond životního prostředí téměř 24 milionů korun, ale podmínkou pro jejich uvolnění bylo pokrytí zbývajících nákladů z prostředků místních samospráv. 

Malá obec, v jejímž katastru skládka leží, ale potřebné finance nemá, a proto se obrátila Cheb, odkud významná část uloženého odpadu pochází. Po mnoha složitých jednáních nakonec chebské Zastupitelstvo poskytnutí půjčky schválilo. 

"Jednak ty náklady se podstatně snížily, protože byl zpracován nový projekt, a to také za účasti města Chebu. A druhá věc, ukázalo se, že Státní fond životního prostředí je ochoten se významnou měrou na sanaci nebo rekultivaci této skládky podílet," uvedl místostarosta Chebu Pavel Vanoušek.

Rozhodnutí Zastupitelstva přitom stanovilo, že půjčka bude návratná do konce ledna 2004. 

"Ovšem připouští možnost, že nebude vrácena v penězích, ale že bude vrácena ve formě stavby a pozemků, které tam při té rekultivaci skládky vzniknou," popsal Vanoušek. 

Cheb by chtěl v budoucnu část zrekultivovaného území využívat například na zpracování biologického odpadu formou kompostování. 

"Což je věc, kterou bude třeba následně řešit, protože podíl organické hmoty, která se ukládá na skládky, je příliš vysoký a legislativa tam ukládá, aby se tento podíl snižoval. Tzn. nějaké řešení se tady bude muset hledat a toto vytváří předpoklady pro to, aby to řešení mohlo být nalezeno," dodal Vanoušek. 

Část bývalé skládky v Chocovicích, která v polovině 90. let přestala splňovat podmínky legislativy a musela být proto uzavřena, funguje v současné době pouze jako překladiště komunálního odpadu. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy