2001 – Staré Sedlo: Obec uznala dluh 200 tisíc vůči Sokolovu (TV Západ)

Sokolovské radnici se po několika letech podařilo docílit uznání již promlčeného dluhu nedalekého Starého Sedla vůči okresnímu městu. Tato obec požádala Sokolov o napojení na jejich městskou čistírnu odpadních vod. Staré Sedlo totiž jako jedno z posledních v regionu nemá vyřešen systém čištění a do budoucna již nebude moci splašky vypouštět do místního potoka a řeky Ohře.

dezinfekce

Varianta napojení obecní kanalizace na blízkou městskou čistírnu se přitom ukázala jako finančně nejvýhodnější. Sokolovští radní ale dali Zastupitelstvu Starého Sedla "nůž na krk". Obec buď uzná starý, více než dvou set tisícový dluh, a pak se může na čističku bezplatně připojit anebo v opačném případě bude Sokolov za napojení požadovat ročně 50 tisíc korun a tato částka se bude v dalších letech navyšovat o inflační index.

"Protože Staré Sedlo je jedinou obcí, která nám nezaplatila peníze za dojíždějící žáky," uvedl starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Vedení Starého Sedla již před několika lety dlužnou částku uznalo a ústně přislíbilo že ji zaplatí. Později ale ústní dohodu popřelo a Sokolov nakonec kvůli překročení promlčecí lhůty přišel i o možnost dluhy vynáhat souddně. Zastupitelé Starého Sedla ale nyní pod tlakem okolností rozhodli, že peníze postupně splatí. 

"Jsme ochotni přistoupit na splátkový kalendář. Dokonce, protože opravdu si myslíme, že město se chová regionálně a rozumně vůči ostatním obcím, nechceme ani žádná penále, protože se jedná již o několik let. Předpoklad je, že pokud by byli schopni během čtyř let dluh ve výši 200 tisíc korun splatit, že by Zastupitelstvo přistoupilo," naznačil Jakobec. 

Stavba kanalizace za zhruba 30 milionů korun začne ve Starém Sedle na jaře příštího roku. Na financování se vedle obecní pokladny bude podílet také Vodohospodářské sdružení měst a obcí Sokolovska a zažádáno je rovněž o státní dotaci z prostředků Ministerstva zemědělství. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy