2001 – Sokolov: Vznik průmyslové zóny se komplikuje (TV Západ)

Vznik průmyslové zóny v areálu bývalých kasáren Mýtina nedaleko Sokolova komplikuje výše darovací daně, jejíž zaplacení stát za bezplatný převod po Sdružení Sokolov – západ požaduje. Vznik nových pracovních míst je ale pro zdejší region prioritou. Takže Sdružení je v krajním případě rozhodnuto až osmimilionovou částku za převod zaplatit.

dezinfekce

Sdružení Sokolov – západ, které tvoří obce Sokolov, Dolní Rychnov, Březová a Šabina společně s Hospodářskou a sociální radou Sokolovska si chce ale nejdříve nechat od odborníků prověřit možnost, zda-li by se darovací daň nedala financovat z náhrady za ekologickou sanaci pozemků. Náklady na likvidaci ekologických škod způsobených vojáky jsou totiž vyčísleny na 39 milionů korun, zatímco samotná hodnota pozemku je pouze 33 milionů. V případě, že by tato varianta neprošla, členské obce Sdružení by pravděpodobně šesti až osmimilionovou částku za převod zaplatily. 

„Můžeme říci, že tento problém byl řešen např. na Komisi rozvoje a ta doporučuje městské Radě a Zastupitelstvu, aby, pokud jednání nedopadnou dobře, město do příštího rozpočtu zapracovalo tyto náklady – částku, aby se daň mohla zaplatit. Komise to bere jako prioritu města, i kdyby se peníze musely zaplatit,“ uvedl místostarosta Jaromír Dvořák. 

Pro Sokolovsko, region s největší nezaměstnaností v kraji, je co možná nejrychlejší vybudování kvalitní průmyslové zóny jednoznačnou prioritou. Sdružení je dokonce ochotno zasíťované pozemky zájemcům o výstavbu průmyslových podniků nabízet za cenu nižší než tu, která by zohlednila všechny vložené náklady. 

„Samozřejmě, že obce, pokud do toho budou investovat, by peníze chtěly zpátky. Zase bych ale řekl, že z hlediska Komise rozvoje, o tom se diskutovalo, není cena prioritou,“ dodal místostarosta. 

Bývalá kasárna Mýtina tvoří pouze část z připravované průmyslové zóny, která má vzniknout v oblasti mezi Sokolovem, Dolním Rychnovem a Březovou na ploše o velikosti více než sta hektarů.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy