2001 – Sokolov: V příštím roce půjde na investice 95 milionů (TV Západ)

Město Sokolov bude v příštím roce hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Rozhodli o tom na svém posledním letošním zasedání sokolovští Zastupitelé, kteří odhlasovali celkové příjmy i výdaje v rozpočtu ve výši více než 417 milionů korun.

dezinfekce

Záporné saldo mezi plánovanými příjmy a výdaji příštího roku ve výši téměř 60 milionů korun, bude přitom pokryto z přebytku hospodaření za letošní rok, výnosů podílových listů a hypotečního úvěru. Před schvalováním rozpočtu bylo ale potřeba udělat celou řadu škrtů, protože původní požadavky jednotlivých odborů radnice a organizací mnohonásobně překračovaly finanční možnosti města. 

V důsledku nutných škrtů nebude v příštím roce například dokončena rozsáhlá rekonstrukce kapucínského kostela sv. Antonína Paduánského, na jehož opravu nakonec Zastupitelé uvolnili místo potřebných 11 pouze 5 milionů korun. 

"Dohadovali jsme se o tom, jestli skutečně nedodělat raději ten klášter a posunout ještě o rok později Městský dům kultury, ale vzhledem ke stavu těch rozvodů nakonec Zastupitelstvo usoudilo, že u toho kláštera budou prováděny práce spíše v takové zdržovací taktice, kdežto u Městského domu kultury by to mělo být provedeno v létě jednorázově," vysvětlil změnu starosta Sokolova Karel Jakobec. 

Na opravu Městského domu kultury je tak v rozpočtu na příští rok vyhrazeno 11 milionů korun. Dalšími prioritami se staly především investiční akce, rozpracované již z minulých let, jako například přestavba bývalého hotelu Ohře na byty, dokončení druhé etapy Areálu klidného stáří, či vybudování inženýrských sítí mezi ulicemi Husitská a Vítězná, na než naváže příprava parcel pro výstavbu rodinných domků. 

Díky tomu, že na investiční akce je v příštím roce vyčleněno celkem 95 milionů korun, což nestačí na pokrytí veškerých potřeb, dojde například k pozastavení výstavby sítě cyklostezek nebo půjde méně peněz do oprav komunikací. 

"My samozřejmě se budeme snažit získat, pokud to půjde, dotace ať z Phare nebo z Rozvoje severozápadu. Myslím, že Odbor rozvoje města teď má plnou hlavu starostí kam ještě nacpat nějakou žádost, protože v nejbližší době budou některé ty programy z Phare vyhlášeny," podotkl Jakobec. 

V případě získání dotace na některou z plánovaných akcí by se ušetřené peníze prioritně použily na dokončení rekonstrukce a vybavení kapucínského kostela. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy