2001 – Sokolov: Rada města schválila nákup digitálních varhan (TV Západ)

Sokolovská Rada města rozhodla o tom, že pro kostel sv. Antonína Paduánského v areálu kláštera, který v současnosti prochází nákladnou rekonstrukcí, po níž zde vznikne koncertní a výstavní sál, budou nakoupeny elektronické digitální varhany. Ty dostaly přednost před klasickými především z finančních důvodů. Jejich pořizovací cena je 1,2 milionu korun, zatímco klasické varhany jsou podstatně dražší.

dezinfekce

„Bohužel osm milionů nejsme schopni dát dohromady,“ potvrdil starosta Karel Jakobec.

Rada města zvažovala i další dvě varianty, kterými byly nákup a následná oprava přibližně sto let starých varhan z Klatov či případné pořízení nových klasických varhan. Náklady na tyto dvě varianty se ale pohybovaly od 5,5 do zmiňovaných 8 milionů korun. Navíc dodací lhůta v obou případech byla min. jeden rok.

„Ač na Radě většina z nás projevila lítost, protože přeci jen staré klasické varhany – je to o něčem jiném než elektrofonická hudba. Ale zase na stranu druhou, s různými experty na varhany jsme probírali možnost právě digitálních varhan, kde ty rejstříky jsou nahrány již dopředu, a z hlediska hudebníka v tom není žádný problém,“ dodal Jakobec.

Elektronické varhany má výrobce dodat přibližně jeden měsíc po objednání. To, kdy se v kostele sv. Antonína Paduánského uskuteční první koncert, nyní závisí na datu dokončení rekonstrukce, která probíhá od loňského roku a vyžádá si náklady ve výši více než 12 milionů korun. Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by nová koncertní síň přivítat první návštěvníky ještě na sklonku letošního roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy