2001 – Sokolov: Nový zákon o svobodném přístupu k informacím (TV Západ)

Obavy některých komunálních politiků, že poté, co v loňském roce vstoupil v platnost nový zákon o svobodném přístupu k informacím, budou radnice zavaleny žádostmi občanů, se nakonec nenaplnily. Např. sokolovský městský úřad za celý loňský rok musel odpovědět pouze na 41 žádostí o poskytnutí informace.

dezinfekce

„Řekl bych, že nejvíce otázek směřovalo na Odbor správy majetku. Jednalo se především o otázky bytové a majetkové,“ řekl Karel Jakobec.  

Druhá v pořadí pak byla Kancelář starosty města. Ale např. Živnostenský úřad neobdržel ani jednu žádost. Občané Sokolova se kupříkladu zajímali o aktuální výši cen za likvidaci odpadů, o rekonstrukci hotelu Ohře či poplatky za svatební obřad. 

„Prakticky jsme nepoužívali možnost uhrazení nějakých nákladů s poskytnutím informace související. Vybrali jsme 173 korun,“ dodal Jakobec.  

Tato suma představuje naprosto zanedbatelný příjem pro pokladnu města. Radnice se totiž řídila nepsaným pravidlem, že první hodina, která je zapotřebí na vypracování odpovědi na žádost nebude zpoplatněna.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy