2001 – Sokolov: Nová vyhláška omezuje zábavnou pyrotechniku (TV Západ)

Od poloviny prosince jsou na území Sokolova upraveny formou Obecně závazné vyhlášky používání a prodej zábavní pyrotechniky. Tento předpis, který přináší řadu omezení totiž doposud ve městě chyběl.

dezinfekce

"Město kdysi podobnou vyhlášku vytvářelo, ale ta tehdy neprošla, protože neodpovídala plně předpisům, takže se nová vyhláška přpravovala, to se připravovalo asi tři nebo čtyři měsíce, projednala se z hlediska právní správnosti jak s Okresním úřadem, tak s právními institucemi a v současné době tedy odpovídá všem právním předpisům," vysvětlil místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

Používání zábavné pyrotechniky je nově povoleno jen posledních pět dní v roce, tzn. od 27. do 31. prosince a v první den roku následujícího, a to s výjimkou Silvestrovské noci, navíc jen od šesté hodiny ranní do desáté hodiny večerní. 

Pyrotechnické předměty se nyní také nesmí používat na zastávkách a v prostředcích Městské hromadné dopravy, v uzavřených prostorách, v blízkosti školních, zdravotních a sociálních zařízeních a dále na místech, kde by mohlo dojít k ohrožení bezpečnosti a zdraví občanů. Nová vyhláška přináší časové omezení pro prodej zábavné pyrotechniky. 

"Ten prodej pyrotechniky na území města je zakázán v době jiné než prosinec příslušného roku. To je víceméně preventivní opatření, protože jinak by jsme těžko zabránili tomu, aby si jí někdo kupoval v červenci a hned v červenci dělal randál," dodal Novotný. 

Vyhláška také omezuje věkem nakupujících k prodeji jednotlivých tříd zábavné pyrotechniky, jejíž rozdělení vychází z Vyhlášky Českého báňského úřadu. Osobám mladším 18 let smí být prodávány pouze předměty první třídy a pro nákup zábavné pyrotechniky třídy třetí je již nutná kvalifikace odpalovače ohňostrojů. Nově je stanoveno rovněž to, že formou stánkového prodeje smí být nabízeny pouze méně nebezpečné pyrotechnické předměty první třídy. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy