2001 – Sokolov: Nejistá budoucnost jezera Michal (TV Západ)

Budoucnost právě dokončovaného jezera Michal, které vzniká v blízkosti Sokolova na místě bývalé důlní jámy, i díky parlamentem schválenému novému zákonu o vodách, je značně nejistá. Ze zákona totiž překvapivě vypadla zmínka o tom, že odbyt vody určené pro zásobování starých zbytkových důlních jam má být zdarma.

dezinfekce

Sokolovská radnice počítala na základě předběžné dohody s tím, že společnost Sokolovská uhelná zaplatí prvotní napuštění jezera Michal, a to pak převezme do svého vlastnictví město. V současné době ale z důvodu zpoplatnění odběru vody hrozí dokonce varianta, že město nádrž odmítne převzít a těžařská společnost ho poté opět vypustí a celý prostor např. zalesní. 

„Ten stávající stav je pro město velice nevýhodný. My bychom museli každý rok platit za vodu, která protéká jezerem. V našem případě by se jednalo přibližně o 2 miliony korun. Neumím si představit, že by zastupitelstvo jezero za těchto podmínek převzalo,“ sdělil starosta města Karel Jakobec. 

V novém zákoně o vodách jsou přitom taxativně vyjmenovány případy, v nichž není odběr vody zpoplatněn, a to např. pro zemědělské zavlažování, pro zásobování chovných rybníků či dokonce na provoz sněžných děl. Zaplavení a odběr vody pro rekultivované důlní prostory, s nimiž původní návrh zákona rovněž počítal, ale na nátlak zemědělské lobby nebyl nakonec schválen, a tak na rozdíl od často čistě komerčních činností v ustanovení zákona chybí. 

„Pokud na tom budete chtít např. vydělávat pěstováním ryb, tak je to zadarmo. Co jsou schopni občas vytvořit, to zůstává rozum stát,“ podivil se starosta. 

Počátkem září proběhne na Karlovarském krajském úřadě schůzka všech zainteresovaných stran, na níž by se mělo rozhodnout o tom, zda-li krajské zastupitelstvo vyvolá zákonodárnou iniciativu, která by vedla ke zrušení zpoplatnění odběru vody. Podle původních plánů mělo být jezero Michal během jarních deštivých měsíců příštího roku napuštěno a v letní sezoně již sloužit k rekreačním účelům.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy