2001 – Sokolov: Náměstí ožilo svodem Májovnic (TV Západ)

Centrum Sokolova ožilo v sobotu 12. května pestrobarevným průvodem, ve kterém nechyběli osedlaní koně, drábové, ponocný, kecal, krojované dětské soubory a ani vyhrávající dechovka. Sokolovská Obec baráčníků zde totiž uspořádala tradiční květnovou akci – tzv. svod Májovnic.

dezinfekce

Průvodu se letos zúčastnili také pozvaní baráčníci z Chebu a Příbrami a poprvé se zde objevili zástupci národopisných souborů z německých partnerských měst Saalfeld a Schwandorf. 

„Celá akce je více národopisná. Jsou to staré zvyky - přenášené od našich předků. A my máme za úkol tyto zvyky všechny dodržovat. Máj - to je mládí, krása, kroje, a to my se snažíme právě tímto způsobem udržovat,“ vysvětlila rychtářka sokolovské Obce baráčníků Blanka Srbová. 

Krojovaný průvod centrem města se na své cestě několikrát zastavil, aby mohli chasníci vyzvednout od rodičů dívky Májovnice. Každou zastávku doprovodil taneček a nechybělo při ní ani drobné pohoštění v podobě čerstvě napečených koláčků a dobrého vína. Pochod pak definitivně skončil na Starém náměstí pod májkou, kterou přítomní mládenci obřadně zalili pivem.

„Aby májka právě té Májové královně vydržela až do konce májí, tzn. do posledního května,“ doplnila Srbová. 

Vlastenecká Obec baráčníků, která byla založena před 128 lety na Kolínsku, a to s cílem uchovávat tradiční české tance a kroje, má v současnosti po celých Čechách přibližně 18 tisíc členů. 

Baráčníky ale těší především to, že se jim daří získávat nové členy i z té nejmladší generace, což potvrdila účast dětských krojovaných souborů Pomněnka a Trneček na sokolovském svodu Májovnic. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy