2001 – Cheb: Na rekonstrukci hradu půjde 5 milionů (TV Západ)

Již v letošním roce se dočkají realizace první záměry vzešlé z loňské mezinárodní konference Chebský hrad 2000. V průběhu letních měsíců má v areálu románského hradu proběhnout rozsáhlejší architektonický průzkum. Samotná rekonstrukce pak bude zahájena opravou hradní kaple.

dezinfekce

„Hlavně by se mělo pracovat na kapli. A i se domnívám, že archeologický průzkum hradního Paláce,“ vyjmenoval starosta města Václav Jakl.

Ze závěrů loňského mezinárodního sympozia, kterého se zúčastnilo 16 předních odborníků z Čech, Německa, Anglie a Itálie, vyplývá, že vzácná hradní kaple by měla zůstat bez omítky a vnější plášť bude konzervován pouze pomocí spárování kamenů. Uvnitř kaple by pak mělo dojít k restaurování původní omítky a gotické keramické podlahy. 

Ještě v průběhu letošního roku by měly být rovněž provedeny sondy navezeného valu nad nádvořím, který má svůj původ v období baroka. Naopak ještě není zatím definitivně rozhodnuto o dostavbě a zastřešení štaufského paláce pocházejícího z 12. století. 

„Bude záležet na tom, jak se zodpovědné orgány vyjádří - to je Památkový ústav, zda toto projde. Nebyly tam úplně jednotné názory. Takže se to bude zjišťovat, jestli to bude přijatelné či nebude,“ dodal starosta. 

Jestliže tedy dojde v otázce zastřešení k potřebnému konsensu, pak by měl být palác zakryt šindelovou sedlovou střechou a pomocí dřevěné podlahy rozdělen na dvě patra. Vzniklé prostory by pak byly využívány k výstavním a společenským účelům. Město, které je vlastníkem hradu, na jeho rekonstrukci vyčlenilo v letošním rozpočtu přibližně 5 milionů korun.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy