2001 – Cheb: Kostel sv. Kláry projde rozsáhlou rekonstrukcí (TV Západ)

Ještě do konce letošního roku bude zahájena rozsáhlá rekonstrukce chebského barokního kostela sv. Kláry na Františkánském náměstí. Místní galerie výtvarného umění, která kostel spravuje, zde chce vedle koncertního sálu vybudovat také výstavní prostory s expozicí chebského gotického sochařství.

dezinfekce

V současné době již v bývalém kostele probíhá stavebně-historický průzkum. Na podzim by měla být zahájena samotná rekonstrukce. Nejprve budou v zadní části vybudovány šatny a sociální zázemí pro účinkující a pak se už přejde ke stavebním úpravám lodě kostela, která by kromě pořádání varhanních a komorních koncertů měla být využita také jako sbírková expozice chebského gotického sochařství. Na prvním kůru pak bude umístěna stálá výstava barokních obrazů ze 17. a 18. století. 

„Po rekonstrukci bude Klára celoročně zpřístupněna, což se domníváme, že je strašně důležité, aby návštěvníci Chebu, nejen v plné turistické sezóně, ale i na podzim a v zimě se do toho nádherného objektu mohli podívat,“ řekl ředitel galerie Jiří Vykoukal. 

Plánovaná rekonstrukce by měla přijít zhruba na 9 milionů korun. Galerie výtvarného umění na její realizaci již obdržela 7 milionovou dotaci od Ministerstva financí. Zbytek pak bude hradit z vlastních zdrojů. V rámci oprav budou udělány např. nové omítky a dlažba, vybudováno topení přímo v podlaze objektu a dále postaveno nové vhodnější schodiště na kůr či zrestaurovány zdejší fresky. 

„Ve spolupráci s Památkovým ústavem v Plzni a s architektem panem Vladimírem Horou, který je autorem studie, se snažíme, abychom se úpravami co nejvíce přiblížili původnímu prostoru Kláry. Tzn., že hledíme odstranit všechny nevhodné úpravy z počátku 70. let, které neodpovídají té lehkosti a vzdušnosti radikálně barokní architektury,“ řekl dále Vykoukal.  

Rekonstrukce by měla být hotova do konce roku 2003. Do této doby by měl být bývalý kostel sv. Kláry také alespoň částečně uveden do provozu.   


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy