2001 – Bad Elster: Festival Uprostřed Evropy se bude konat již po desáté (TV Západ)

Jubilejní, již 10. ročník česko-německého kulturního festivalu nazvaný Uprostřed Evropy bude slavnostně zahájen 22. července v saském Bad Elsteru koncertem Pražského komorního orchestru. Hlavním cílem tohoto již dnes tradičního festivalu je sblížení lidí z příhraničních oblastí Čech a Německa, čemuž odpovídá i motto letošního ročníku – Nesetkávají se hory s horami, ale lidé s lidmi.

dezinfekce

Festival Uprostřed Evropy byl z počátku vlastně privátní záležitostí jeho zakladatelů manželů Tomaschkeových. Postupně se ale působnost festivalu rozrůstala a v letošním roce se do jeho organizace již zapojilo 52 měst a obcí českého, bavorského a saského pohraničí. 

„Festival Uprostřed Evropy je dnes již nejvýznamnější kulturní událostí v pohraničním regionu Bavorska, Saska a Čech. Zahrnuje už více než sedm desítek akcí – divadel, koncertů, výtvarných výstav, diskusí, architektů, politiků apod.,“ uvedl člen organizačního týmu festivalu Tomáš Kábrt. 

Na české straně festival zahájí 24. července v 19:30 hodin na nádvoří sokolovského zámečku soubor nepálských mistrovských bubeníků tvořený 11 hudebníky a tanečnicí, většinou učiteli a studenty hudebního oddělení univerzity v Kathmandu. K dalším vrcholům letošního programu festivalu pak jistě bude patřit také představení divadla bratří Formanů Barokní opera, které se uskuteční 26. srpna v chebské klášterní knihovně, nebo společné vystoupení Pražského komorního orchestru Freibergského pěveckého sboru a sólistů ve zchátralém chebském kostele Zvěstování Panny Marie na Františkánském náměstí o dva dny později. Jako každoročně doprovodí hudební a divadelní akce také několik výtvarných projektů. Za všechny jmenujme alespoň výstavu františkolázeňského rodáka Augusta Brömse a skupiny Poutníci v chebské galerii výtvarného umění, která bude vernisáží zahájena 26. července. 

„Skupina Poutníci, jejíž někteří představitelé jsou zastoupeni na této autorské výstavě právě Augustina Brömse, nejsou v pravém slova smyslu výtvarnou skupinou, ale jsou to především žáci a přátelé Augustina Brömse. Mohu jmenovat pouze z některých, kteří jsou zde zastoupeni, jako je Maxmilian Kopf nebo Hägenbach a další,“ vyjmenovala Simona Hámková. 

Festival Uprostřed Evropy, na jehož financování se kromě řady německých regionálních institucí a programu EU Phare podílí také jednotlivá zúčastněná města a obce, potrvá až do 9. září. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy