2000 – Sokolovsko: Vzniklé sdružení se snaží získat bývalý vojenský prostor (TV Západ)

Město Sokolov společně s obcemi Dolní Rychnov, Šabina a Březová a hospodářskou a sociální radou Sokolovska založili zájmové sdružení právnických osob nazvané Sokolov západ. Každá z obcí vložila do sdružení část katastru. Toto území je v současné době nevyužité. Jeho součástí je rovněž i vojenský prostor Mýtina, kde se před rokem 1990 nacházela kasárna Pohraniční stráže. Ten spadá do vlastnictví Ministerstva vnitra a sdružení chce zažádat o jeho bezúplatný převod.

dezinfekce

„Protože Ministerstvo vnitra to buď může bezúplatně převést na obce nebo to může prodat nějakému podnikatelskému subjektu. A protože předchozí žádosti jenom obce Březová, v jejíž katastru to leží, byly bezúspěšné, proto se obce sdružily a přistoupila i hospodářská sociální rada Sokolovska, protože je větší naděje, že se obce k tomu bezúplatně dostanou,“ vysvětlil starosta města Sokolova Karel Černík. 

V tomto prostoru by totiž v budoucnu měla vzniknout průmyslová zóna. V okolí Sokolova se sice nachází vhodnější pozemky, ale ty spadají do vlastnictví Pozemkového fondu a navíc se pod nimi nacházejí zásoby uhlí. Nejpodstatnější část v současné době nevyužitého prostoru však tvoří výsypka, která se musí začít v nejbližší době rekultivovat. 

„Sdružení by jí chtělo rekultivovat už trošku jiným způsobem, aby tam vyrostl nějaký sportovně rekreační areál,“ dodal starosta.

Sokolovské městské zastupitelstvo již schválilo trojici – dr. Karel Černík, Ing. Karel Jakobec a dr. Rudolf Macháček, která bude město zastupovat na valné hromadě sdružení. V jeho dozorčí radě pak za Sokolov zasedne Ing. Valjentová.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 18.04.2020 19:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy