2000 – Sokolov: Vznikne ve městě romská pořádková služba? (TV Západ)

S neobvyklým nápadem, jak zajistit pořádek v ulicích města, přišli zástupci tří romských sdružení v Sokolově. Konflikt mezi Romy a ostatními obyvateli města chtějí předejít prostřednictvím pořádkových hlídek Romů zaměstnaných městem a částečně placených z příspěvků Úřadu práce.

dezinfekce

Vedení města dosud konkrétní nabídku od zástupců Romů nedostalo, ale dalo najevo, že jsou s nimi o jejich návrzích připraveni jednat. Za jedinou reálnou možnost považuje rozšíření dnes čtyřčlenné městské pořádkové služby o max. dva členy. 

„Pokud by do toho mělo vstoupit město, tak my máme v podstatě jedinou možnost, že zaměstnáme ty lidi jako příslušníky naší pořádkové služby se stejným statutem,“ sdělil starosta Karel Černík.  

Zástupci radnice upozorňují na to, že náklady na vytvoření dalších dvou pracovních míst, by město přišly na přibližně 100 tisíc korun, mimo mzdové náklady, s nimiž by mohl pomoci úřad práce. Vybraní Romové by navíc museli mít čistý trestní rejstřík a autoritu v romské komunitě. Představa samotných romských aktivistů je taková, že by byli vybráni spolehliví lidé z jejich komunity, kteří by v hlídkách procházeli ulicemi a mohli urovnávat konflikty např. tím, že uklidní rozhádané Romy. 

„Brát to jako domobranu, to je holý nesmysl. My jsme chtěli jen pořádkovou službu, aby lidé mohli mít soužití normální. A ne žádná domobrana. Domobrana je podle mého názoru vytvořit nějaký počet romských obyvatel proti „bílým,“ a to v žádném případě,“ vysvětlila romská aktivistka Marta Bandyová.

Romští aktivisté by se v nejbližších dnech chtěli sejít se zástupci města i Policie ČR a prodiskutovat s nimi reálnost svých představ či příp. další možnosti postupu, které by ke vzniku romské pořádkové služby vedly.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy