2000 – Sokolov: Staré hasičáky mohou způsobit ekologickou havárii (TV Západ)

Desítky práškových a tetrachlorových hasicích přístrojů, z nichž je již část rozebrána, se povaluje před volně přístupnou halou v objektu bývalých Státních statků v Sokolově v bezprostřední blízkosti řeky Ohře. Místní radnice proto upozornila referát Životního prostředí Okresního úřadu na nebezpečí ekologické havárie.

dezinfekce

Nebezpečí těžké újmy na zdraví hrozí rovněž při neodborné manipulaci s přístroji např. ze strany hrajících si dětí. Referát Životního prostředí proto požádal společnost Povodí Ohře, aby odebrala vzorky látek a zjistila míru jejich nebezpečnosti. Zároveň byl vyzván majitel areálu, kterým je Pozemkový fond, aby zajistil okamžité odstranění přístrojů.

„Věc má v šetření Okresní úřad Sokolov. Městský úřad zároveň podal podnět k Okresnímu státnímu zastupitelství z důvodu možnosti obecného ohrožení,“ řekla tisková mluvčí MÚ Sokolov Dagmar Mašková. 

Hasicí přístroje do areálu přivezla již před několika lety z Německa sokolovská firma HAGOME. Zde je postupně rozebírala a používala na náhradní díly. Společnost však již v areálu nesídlí. Podle výpisu z obchodního rejstříku je jednatelem firmy Miroslav Knedla ze Sokolova. Ten však tvrdí, že společnost byla již v roce 1997 prodána Dušanu Menclovi z Chebu. Ten se však v současné době nachází kvůli neplacení alimentů ve vazební věznici. V areálu státních statků má sídlo také firma H-Komplet, která se rovněž zabývá požárním servisem. V současné době tedy probíhá intenzivní pátrání po původci ohrožení, kterému hrozí uložení vysoké finanční pokuty. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 14.06.2020 09:00
Video




0 +
 

Hlavní zprávy