2000 – Sokolov: Probíhá výstava Ohře, řeka pozoruhodná (TV Západ)

Od 15. června probíhá v sokolovském Okresním muzeu v areálu zdejšího zámku výstava nazvaná Ohře, řeka pozoruhodná. Tato expozice byla připravena ve spolupráci s chebským a karlovarským muzeem. Je zde představena samotná řeka i historie osídlení regionu Poohří. Archeologické průzkumy ukázaly, že tato oblast byla osídlena již ve starší Době kamenné.

dezinfekce

Ve středověku zde došlo k velkému rozvoji zemědělství. Oblast byla známa svoji bujnou vegetací, množstvím zvěře a ryb. O tom svědčí i německý název řeky Eger, který je odvozen od keltského Agara neboli lososí řeka. Návštěvníci výstavy si mohou kromě modelů některých architektonických skvostů Poohří, jako je např. loketský hrad, prohlédnout také celou řadu v této oblasti již mnohdy vyhynulých živočichů. 

Ještě v polovině 19. století byla zdejší krajina rájem německých romantiků a teprve až v našem století se díky těžbě surovin a rozvoji průmyslu její tvář výrazně změnila. I přesto Ohře zůstává zajímavou a inspirativní řekou. Všichni zájemci mohou výstavu zhlédnout až do 17. září.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy