2000 – Sokolov: Benefiční koncert Basikové, Muka a dalších (TV Západ)

Ve čtvrtek 25. května se v sokolovské sportovní hale uskutečnil galakoncert, jehož výtěžek byl určen pro ušní oddělení místní nemocnice. Hlavní organizátorkou této benefiční akce byla zpěvačka Bára Basiková, jejíž manžel pochází z nedalekého Lokte.

dezinfekce

„Protože Sokolovsko je můj oblíbený kraj. Jezdím sem dost často. Byla jsem přímo oslovena lidmi ze sokolovské nemocnice, zda bych na tento projekt – na zakoupení konkrétního přístroje, neuspořádala nějaký koncert. Vzala jsem si to tedy za úkol a koncert právě probíhá,“ vysvětlila Bára Basiková. 

Říkala jste, že do Sokolova jezdíte poměrně často. Co vás sem táhne?

„Víte, to je takové těžko popsatelné. Asi nebudu konkrétní. Je to taková směs věcí. Máme zde přátele. Prostředí je mi zde sympatické, i když je to prostředí, které např. jako město, je hodně industrializované a přesto krajina okolo je mi sympatická. Je to něco úplně jiného než v Praze. Je to veliký kontrast. Proto mě to tady baví a ráda sem jezdím,“ odpověděla Basiková.  

Na tento večer jste si pozvala hosty Daniela Hůlku, Leonu Machálkovou a Petra Muka. Dá se tedy říci, že jsou vám nejbližší z branže?

„Asi ano. Samozřejmě mám i spoustu jiných přátel. Já jsem docela v pohodě. Skoro s nikým z naší branže nemám konflikty. Myslím si, že mohu říci, že asi Leona, Dan a Petr jsou největší kamarádi. Jsou to lidé, kteří něco dokázali a také jsme myslela na to, aby byli atraktivní pro publikum, pro obecenstvo a koncert byl rozmanitý. Což si myslím, že bude. Fór celého večera  je ten, že si s každým zazpívám písničku,“ prozradila Bára Basiková. 

Všichni zúčastnění interpreti vystoupili na koncertě pouze za symbolický honorář k pokrytí nutných nákladů. Přestože nabídek na podobná benefiční vystoupení mají celou řadu, účel, na který bude výtěžek z koncertu použit, a to nákup přístroje pro vyšetření vad sluchu u novorozeňat se jim zdál natolik zajímavý, že všichni nabídku Báry Basikové přijali.

„Tak vždy se rozhoduji ve vztahu ke každé akci, zda půjdu do benefičního koncertu. Strašně záleží na tom, zda má člověk volno a opustí jiné aktivity, což jsem udělal. Tato problematika nás docela zajímá, protože máme v kapele vokalistku, která dělá na gynekologicko-porodnické klinice a jedna z jejích vědeckých prací, na kterých musí dělat, je to, že ve chvíli, kdy se děti rodí koncem pánevním, tak mají problémy se sluchem. A zde je ta návaznost na přístroj, který odhaluje různé poruchy sluchu. Takže k tomu máme ještě úplně jiný vztah,“ uvedl Petr Muk. 

„Myslím si, že velice zkušené pro každého je, když si člověk umí vybrat. Musím říci, že já si vybrat umím a vždy je to otázka důvěry a čistoty průhlednosti beneficí, protože nemá cenu dělat zbytečné „tajtrlíky“ tam, kde se někdo chce skrze vás nějakým způsobem obohatit nebo ušije nějakou kulišárnu, že prostě chudákům dětem dá 50 tisíc a 200 tisíc do své kapsy. To není ale případ této benefiční akce. Toto je naprosto krásná, jasná, průhledná akce. V čele stojí Bára Basiková, vodnář, moje velká kamarádka, takže nebylo co řešit. Rozhodnutí padlo okamžitě,“ řekla Leona Machálková.

„Já jsem pozvání přijal hlavně kvůli Báře, protože ji mám hrozně rád. Rád s ní zpívám a mám ji rád jako kolegyni, profesně i jako člověka. Takže, když mi telefonovala, že dělá tuto akci, tak jsem jí to odkýval a ani jsem ještě přesně nevěděl, o co jde. Druhý důvod je, že je to akce pro dobrou věc. Myslím si, že takovýchto akcí není nikdy dost. Takže, když mám čas, tak proč bych nepřijel,“ dodal Daniel Hůlka.

V přestávce koncertu všichni interpreti společně s dvojicí moderátorů večera, místními rodáky, Adélou a Daliborem Gondíkovými otiskli své dlaně do sádrových forem. Tyto jejich netradiční podpisy byly následně vydraženy za 20 tisíc korun. Tato částka společně s finančními dary sponzorů rovněž přibude na konto sokolovské nemocnice. 

„Chtěla bych poděkovat všem sponzorům, kteří přispěli na nákup přístroje pro naše ušní oddělení. Tento přístroj by měl sloužit na zjišťování vad sluchu u novorozených dětí. A já doufám, jak se zde na ty šeky koukám, že se nám ho pravděpodobně podaří koupit,“ poděkovala ředitelka nemocnice Adriana Kotrchová.

Na závěr povedeného večera si všichni zúčastnění zazpívali společnou písničku. Pak se již ocitli v davu malých i velkých žadatelů o autogram. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy