2000 – Sokolov: Baráčníci svodem Máje připomněli staročeské tradice (TV Západ)

Sokolovská Obec baráčníků uspořádala v sobotu 13. května tzv. svod Máje. Baráčníci se tímto způsobem snaží o návrat staročeských tradic zpět do dnešních měst. Slavnost uspořádaná ve spolupráci s družební příbramskou obcí přitáhla pozornost řady místních obyvatel, kteří v průmyslovém Sokolově viděli něco podobného vůbec poprvé.

dezinfekce

„To jsou staré zvyky, které se snažíme vrátit do měst. Svod Máje – svod Májovnic pod Máj. Máj se staví 1. máje. Do rána chlapci musí hlídat Máj, pakliže někdo ukradne nebo položí Máj v pozdější dny, tak je to normální vandalství. Není to žádný starý zvyk. Starý zvyk je uhlídat Máj první noc po postavení. Další potom je svod Májovnic - jedna z nich je hlavní, to je královna Máje. Tu jste viděli jako poslední přivádět pod Máj, kde je poté čepována věnečkem. Další dvě jsou Májovnice, tzv. náhradnice, a ty se poté přivedou pod Máj. Všechny tyto hry, slavnosti, tance mají znázorňovat krásu máje, květy, mládí a lásku samozřejmě. Proto svod Májovnic pod Máj,“ vysvětlila rychtářka Obce baráčníků Blanka Srbová. 

Pořadatelé se přesně drželi všech tradic a proto cesta průvodu s kapelou na voze taženým koňmi od restaurace Na Rychtě na Staré náměstí trvala více než hodinu. Baráčníci se totiž museli zastavit u tří domů, kde si Májovníci od rodičů vyžádali Májovnice.

„Tři dívky se vybírají. Jako hlavní Májovnice má být dívka skutečně počestná jako dřívější. Naše skutečně je. A vždy se to poznává podle toho, jestli jí rovně visí věnec. A věnec jí visí rovně. Když věnec visí nakřivo, tak se říká, že ta májová princezna nebo královna nebyla poctivá a že nebyla čestná. Ale u nás to není. Hlavní Májovnice je skutečně dívka na svém místě,“ dodala Blanka Srbová. 

Poté, co se po poslední zastávce přidala i královna Májovnice, pokřtili chlapci Májku na Starém náměstí pivem. Předešli tím, jejímu brzkému uschnutí. Nechyběla přitom samozřejmě trochu vína a domácí koláčky. Baráčníkům se tak jejich cíl – návrat národních zvyků do měst, rozhodně povedl. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy