2000 – Region: Novoroční přání osobností (TV Západ)

„Byl jsem Vámi zastižen právě ve stavu, kdy jsem nyní po nemoci. Myslím si, že je ale také dobré nemoc prodělat, aby člověk poznal, že život není jen procházkou a že je potřeba také myslet i na zdraví a jiné věci než je při běžném plnění úkolů, na to máme vůbec možnost myslet. Víme také, že stojíme na důležitém prahu dvou tisíciletí – jedno končí a druhé začíná. Myslím si, že laciné předsevzetí – v tom se vylepšíme apod., je málo.

dezinfekce

Musíme mít určitou dlouhodobější koncepci, co každý chceme. A to myslím i v naší společnosti a v našem národě – co je k prospěchu všech, nejen pro potěšení, zisk a jaksi příjemnost pro mě samého. A také potřeby, abychom toto sdružování, zejména v dalším tisíciletí uměli napravovat, abychom se uměli lépe snášet, přemýšlet jeden o druhém, naslouchat jeden druhému, vnímat a spolucítit s ním. Pak si myslím, že to třetí tisíciletí bude pro nás skutečně šťastnější,“ řekl duchovní evangelického sboru Cheb Lubomír Líbal.

„Jistě občané Sokolova slyšeli v několika pořadech, co všechno je naplánováno pro realizaci v příštím roce. Jen krátce bych zopakoval – rekonstrukce hotelu Ohře, kapucínského kláštera, výstavba Domu klidného stáří v areálu nad nemocnicí a řada dalších akcí. Kromě toho samozřejmě zkrášlení města, komunikace atd. Doufáme, že se nám všechny tyto akce podaří zrealizovat. Snad se podaří i zrealizovat rekonstrukci v Hornickém domě, Domě kultury i řadu kulturních akcí, které jsou v programu. Přál bych všem občanům města a nejen nám, aby se to podařilo a bylo to ve prospěch všech občanů města, kterým bych chtěl zároveň popřát za sebe a celé vedení města hodně zdraví a úspěchů do Nového roku a nového tisíciletí,“ popřál místostarosta Sokolova Lubomír Novotný. 

„Vstup do nového tisíciletí zažívá člověk jednou za život. Proto si myslím, že vstup by měl být příjemný a hezký. Pro nás jako Galerii v podstatě začíná rok výstavou 5. ledna. Takže my vkročíme do nového tisíciletí usilovnou prací, abychom připravili výstavu, která se bude lidem líbit. To bych si tak přál, abychom dělali výstavy, které se budou lidem líbit a rádi sem k nám chodili,“ prozradil své přání ředitel galerie Zbyněk Illek. 

„Drazí Chebané do nového tisíciletí vám přejeme hodně štěstí, zdraví, krásné vzkvétající město, hodně dětí, aby se nám město rozrostlo. Dále pracovní příležitosti pochopitelně, protože to je velmi důležité,“ uvedla herečka Západočeského divadla Cheb Jarmila Šimčíková. 

„Pracovní příležitosti jsou velmi důležité. A právě proto vám také přeji ještě vysoké úrokové sazby ovšem při vašich spořitelních účtech a nízké úrokové sazby v účtech vašich půjček,“ se smíchem herečku doplnil herec Pavel Marek. 

„A ještě nějaké předsevzetí. Dáváš si nějaké předsevzetí do Nového roku?“ zeptala se svého kolegy Jarmila Šimčíková.

„Já mám generální předsevzetí – žít jako slušný člověk, slušně se chovat a dobře hrát divadlo. Všichni se můžeme těšit na to, že o prázdninách v létě dostane tato nádherná budova nový kabát. Takže se máte také na co těšit, až budete chodit do našeho divadla, kam vás srdečně zveme,“ řekl dále Pavel Marek.  

„Já si žádné předsevzetí nedávám, protože minulý rok jsem si dala předsevzetí, že zhubnu. Pochopitelně se mi to nepodařilo. Do nového tisíciletí jsem si pořídila takový dostatečně široký plášť, takže hubnout nebudu a žádné předsevzetí si dávat též nebudu,“ prozradila Šimčíková. 

„Jinak našemu divadlu přeji hodně úspěchů, nám hercům, aby se dařily premiéry a abychom se měli všichni rádi,“ popřála herečka. 

„A vám divákům hlavně přejeme, abychom se vám líbili. Budeme pro to dělat úplně všechno,“ dodal ještě Pavel Marek.

„Pokusíme se,“ zakončila Šimčíková. 

„Vážení přátelé, chci vás pozdravit na konci tohoto roku. Na konci roku, který začal prvního ledna s tou změnou letopočtu 2000. Nyní stojíme na prahu nejen nového roku, ale také nového století, nového tisíciletí. Historikové budou jednou hodnotit toto století plné historických zvratů, kdy naše národy prožily dvě světové války, kdy ve svobodě žijeme jen pár let. Kdy se technický pokrok opravdu rozmohl. To, čeho jsme svědky dnes v oblasti techniky, o tom se našim dědečkům, pradědečkům ani nesnilo. Ale to myslím není nejdůležitější. Důležité je to, jaké je lidské srdce. A zde si můžeme klást otázky, zda-li se lidské srdce změnilo k lepšímu. Člověk neustále potřebuje nějakou pomoc a posilu pro svůj život. A já bych vám všem, kteří dnes slyšíte toto vysílání, chtěl popřát radost po celý rok. Ze slov Písma Svatého, jak se čte o Vánoční noci. Zvěstuji vám velikou radost, radost pro všechen lid. Ve městě Davidově se vám dnes narodil spasitel. To je Kristus Pán. Právě jeho příchod na svět znamenal nesmírně mnoho pro celé lidstvo – pro nás pro všechny. A to znamená stále. Stále se můžeme k němu obracet a stále zakoušet tuto radost. A když začneme nový rok, víme, že on je ten, který nás nikdy neopustil, i v dějinách, v době nesvobody, v tom století mnozí zakusili, že právě v úzkostech je jim Bůh blízko. A to přeji Vám všem. Nám všem přeji, aby v dalším celém roce, v století, tisíciletí naše vlast vzkvétala. Ale záleží také na nás. Jak se k tomu postavíme. Jak budeme ochotni něco ze sebe vydat. A právě vzor máme v samotném božím synu, který kvůli tomuto světu přišel na svět, kvůli nám, aby nás zachránil. Na to nikdy nezapomeňme. V novoroční den se v liturgii modlíme: Bože, buď milostiv a žehnej nám. Kéž toto požehnání vás všechny provází, abyste byli šťastní, mohli jste se radovat z každého krásného dne, který Vám Bůh dá. A abychom my všichni nezapomněli na to, co znaly již naše babičky, jak to bývávalo nad vstupem do našich příbytků. Bez božího požehnání, marné lidské namáhání,“ popřál farář Římskokatolické církve Filip Zdeněk Lobkowicz. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy