2000 – Ostroh: Výtvarní umělci se setkali na Seebergu (TV Západ)

Výtvarní umělci z Čech, Slovenska a Německa zakončili v sobotu 5. srpna společnou výstavu svých děl nultý ročník sympozia Seeberg 2000, které po celý týden probíhalo na stejnojmenném hradě v Ostrohu na Chebsku. Toto umělecké setkání bylo zaměřeno především na tvorbu dřevěných soch, reliéfů a šperků, ale vzniklo zde i několik obrazů. Celá akce spatřila světlo světa z podnětu Klubu přátel chebské Galerie Růžový kopeček.

dezinfekce

„Protože jsme mluvili s kastelánem Ivanem Doležalem a ten nám řekl, že by rád na letošní léto uspořádal akce na hradě Seeberg. A nás s Monikou napadlo, že jednou z akcí by mohlo být i výtvarné setkání, které by bylo věnováno sochařině. Pracovně jsme to nazvali Seeberg 2000. Pracovní název nakonec zůstal s tím, že nemusí jít jen o setkání v letošním roce, ale že by mohla vzniknout nová tradice,“ uvedl organizátor sympozia Jan Homolka. 

Příští, již oficiální, první ročník sochařského sympozia by měl mít ještě bohatší program než-li ten letošní.

„Na příští rok bychom chtěli pozvat více účastníků z Čech, Německa a Slovenska či i z jiných zemí. Dále bychom chtěli pozvat absolventy středních uměleckých škol a studenty vysokých uměleckých škol,“ dodala Monika Pochylá. 

Letošního ročníku se zúčastnilo 11 sochařů a výtvarníků. Ze sousedního Bavorska sem zavítal Günther Friese. Slovenské umělce zastupovali malířka a zároveň organizátorka sympozia Monika Pochylá a řezbář Ferdinand Bolebruch.

Umělce z našeho regionu zde reprezentovali např. Veronika a Jiří Černí, Petr Vízner, Ivana Zimáčková, Pavel Polidar či v Mariánských Lázních tvořící Rus Arkád Kliment.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy