2000 – Františkovy Lázně: Město zahájilo lázeňskou sezónu (TV Západ)

Naplno se začíná rozjíždět letošní turistická sezóna. Dokladem toho jsou i dvě akce, které se uskutečnily v sobotu 20. května. Na chebském náměstí proběhlo již 2. slavnostní zahájení sezóny a na františkolázeňské kolonádě vysvětil plzeňský biskup František Radkovský zdejší léčivé prameny.

dezinfekce

Slavnostní mší a svěcením pramenů vyvrcholil bohatý program k Zahájení lázeňské sezóny 2000 ve Františkových Lázních. I přes nepřízeň počasí se ho zúčastnilo několik set domácích i zahraničních turistů. Před světícím ceremoniálem u Františkovo pramenu přednesl plzeňský biskup František Radkovský na pódiu modlitbu a požehnal léčivé lázeňské vodě. 

„Jsme tu pro to, abychom společně prosili boha. Za prvé mu děkovali za dary, které dává a které nejsou samozřejmé. Čistá voda. Natož voda, která má léčivé účinky. Pramenitá minerální voda - to není věc samozřejmá. Krásná příroda, krásný strom – rozkvetlý či takové, jaké jsou zde kolem, to není samozřejmé. Jistě je v tom hodně lidské práce a snažení. Bez toho by to nebylo. Ale, co by to pomohlo, když nebude pršet, nebude svítit slunce a budou jiné katastrofy. Však to známe. A za tyto všechny samozřejmosti je potřeba být vděční,“ uvedl Msgr. František Radkovský. 

Po tomto ceremoniálu následoval průvod po kolonádě ke Glauberovým pramenům. Svěcení pramenů trvalo necelou hodinu a bylo jen jednou částí zahájení letošní sezóny. Již v devět ráno byl zahájen bohatý kulturní program, který skončil až v půl jedenácté večer ohňostrojem. Na závěr dodejme, že ve Františkových Lázních se každoročně léčí 26 tisíc pacientů, z nichž polovinu tvoří zahraniční klientela. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy