2000 – Chebsko: Okres vede v počtu nemocných syfilisem (TV Západ)

Chebský okres se letos dostal až na samotnou špičku Západočeského kraje v počtu zjištěných případů syfilisu. Ze statistiky za první čtyři měsíce letošního roku vyplývá, že k 30. dubnu bylo kožními lékaři na okrese registrováno 28 prokázaných případů onemocnění. Pro porovnání – za celý rok 1999 bylo zaevidováno 34 osob nakažených touto chorobou.

dezinfekce

„Většinou jsou to rizikové skupiny, tzn. skupiny sexuálních pracovnic, kterých je na okrese Cheb velmi mnoho,“ sdělila ředitelka OHS Jaroslava Hrabáková. 

Ve většině případů se jedná o osoby pocházející ze zemí bývalého Sovětského svazu. Chebský okres tak figuruje v počtu nakažených v rámci Západočeského kraje na prvním místě před Karlovarskem a Sokolovskem. Podle odborníků může v boji se šířením nákazy pomoci pouze změna legislativy. 

„U rizikových skupin, kdyby již byl přijat zákon o prostituci, kde by byla uložena povinnost jak pracovnicím, tak majitelům erotických salónů, že musí pracovnice procházet určitou zdravotní kontrolou v pravidelných intervalech a určitém rozsahu, který by určil zdravotní orgán,“ dodala Hrabáková. 

V současné době se pracovníci hygienické stanice snaží provádět alespoň osvětu. Rizikové skupiny informují o možnostech nákazy a se souhlasem majitelů erotických salónů uskutečňují odběry na zjištění přítomnosti viru HIV a syfilisu.  

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy