2000 – Cheb: V galerii U Kamene je k vidění zajímavá putovní výstava (TV Západ)

Právě v těchto dnech probíhá v chebské galerii U Kamene výstava nazvaná Česká architektura 1989 až 1999 očima kritiků. Tato výstava má putovní charakter a kromě řady českých měst navštíví v příštím roce také např. New York, Madrid či Vídeň.

dezinfekce

Expozice vznikla z iniciativy odborného časopisu Architekt, který oslovil 11 předních českých teoretiků a kritiků. Každý z nich vybral několik z jeho pohledu povedených staveb vzniklých za posledních 10 let. 

„Je vidět, že zde nepřevládá jedno dogma v architektonické tvorbě. Je to pestré i typologicky, je vidět, že snaha dělat věci kultivovaně se týká jak detailu, interiéru, občanské stavby, bydlení, tak administrativních staveb a urbanismu. Všechny tyto věci jsou zde zastoupené,“ vyjmenoval za Ateliér 69 – architekti Jaroslav Wertig.  

Prezentována je zde i celá řada zdařilých rekonstrukcí, v nichž čeští stavaři již tradičně vynikají. Výstava představuje jakýsi dobový pohled na posledních 10 let v české architektuře. 

„Přesto bych řekl, že se nejedná o výběr toho nejlepšího. Jedná se o výběr toho, co našim kritikům a odborné veřejnosti padlo do oka,“ uvedl dále Wertig. 

Tuto bezpochyby zajímavou výstavu si můžete v galerii U Kamene prohlédnout až do 22. listopadu letošního roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy