2000 – Cheb: Starosta ocenil bývalé politické vězně (TV Západ)

Ve čtvrtek 19. října přijalo vedení města Chebu v čele se starostou Ing. Václavem Jaklem v obřadní síni radnice členy chebské pobočky Konfederace politických vězňů. Starosta poděkoval přítomným za jejich statečný postoj v době komunistické diktatury.

dezinfekce

„Je mi ctí, že se dnes mohu setkat s vámi – členy Konfederace politických vězňů, kteří svým statečným a neohroženým postojem v období totality přispěli k jejímu zpochybnění, rozrušení a tím i nakonec k jejímu odstranění,“ uvedl Václav Jakl. 

Po roce 1948 se tehdejší totalitní režim ve snaze upevnit svou moc snažil zlikvidovat či umlčet každého, kdo s ním nesouhlasil, měl jiný názor či se mu jakkoliv postavil.

„Většina z nás byli mladí chlapci – 18, 19 let, studenti, kteří se postavili na tu správnou stranu. A chceme právě poděkovat městskému zastupitelstvu, že uznalo, že jsme stáli na správné straně už tenkrát, i když jsme dnes relativně staří lidé,“ řekl bývalý politický vězeň Bohumil Kulišan. 

Většina z přítomných členů Konfederace byla na přelomu 40. a 50. let odsouzena za spáchání trestných činů velezrady a špionáže. Tak to totiž komunistická diktatura hodnotila jakýkoliv projev nesouhlasu a odlišného názoru. Poté následovalo mnohaleté věznění nebo pobyty v pracovních táborech. 

„Takže i zde v Chebu, tak jako na celém území našeho státu, byli lidé stateční, kteří považovali, že svoboda a demokracie v této zemi, když byla potlačena, musí být znovu probuzena k životu,“ sdělila dále místopředsedkyně celostátní organizace KPV Naďa Kavalírová. 

Město Cheb proto na základě rozhodnutí zastupitelstva alespoň takto symbolicky ocenilo 14 bývalých politických vězňů, kteří ve městě žili či žijí. Všem oceněným předal starosta pamětní list a drobný věcný dar. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy