2000 – Cheb: Součástí nové výstavy je i unikátní pohřební vůz (TV Západ)

V sobotu 11. března byla v chebském muzeu, které své brány otevřelo po dvouměsíční zimní přestávce, zahájena výstava nazvaná Čtyři obrazy ze života lidského. Jedná se o první velkou národopisnou výstavu po mnoha letech. Ta předcházející se v Chebu konala v roce 1946.

dezinfekce

Výstava má za cíl přiblížit návštěvníkům zvyky a obyčeje z chebské oblasti, které jsou spojeny se čtyřmi mezníky lidského života. A to oslavami narození, návštěvou první taneční zábavy, svatbou a také pohřbem. 

„Zvyky se docela špatně nechají staticky představit. Zvyky jsou od toho, aby se prováděly. Ale právě proto, že ta výstava je nazvána Čtyři obrazy, tak ty čtyři obrazy se nám snad podařilo prostřednictvím muzejních sbírek představit,“ uvedla autorka výstavy Iva Votroubková. 

Součástí této expozice je i historický pohřební vůz, který svému účelu sloužil přibližně v rozmezí let 1920 – 1935. Tento unikátní vůz muzeum zakoupilo vloni od soukromého majitele a zpět do depozitáře poputuje již v září.

„I když pohřební vůz je záležitost smutná, tak je to předmět sám o sobě velice dekorativní a myslím si, že bude i zajímavý pro diváky, protože dnes už pohřebních vozů - díky tomu, jak se pohřební rituály změnily a posunuly, tak už nemáme tu možnost ten klasický pohřební vůz vidět,“ dodala Votroubková. 

Kromě této jedinečné výstavy, která potrvá až do září tohoto roku, si mohou návštěvníci muzea prohlédnout stálou umělecko-historickou expozici, která mj. obsahuje předměty vážící se k osobě Valdštejna či chebskou lidovou keramiku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy