2000 – Cheb: Odborníci debatovali o konzervaci hradu (TV Západ)

Prioritou při úpravách románského chebského hradu, nejstarší a tedy i nejcennější památky ve městě, bude zajištění dlouhodobé konzervace zdiva paláce. To je nejpodstatnější závěr mezinárodní konference Chebský hrad 2000, které se zúčastnilo 16 odborníků z Čech, Německa, Anglie a Itálie.

dezinfekce

„Určitě bychom se neměli vracet do doby pozdněgotické, tzn. s tím hrázděným patrem a vysokou střechou na věži apod.,“ uvedl Luděk Vystyd. 

Prostředkem k zakonzervování zdiva štaufského paláce pocházejícího z 12. století, má být jeho zastřešení pomocí šindelové sedlové střechy. Palác má být rovněž instalováním dřevěné podlahy rozdělen na dvě patra, v nichž by v budoucnu měly vzniknout výstavní a společenské prostory. Odborníci se dále shodli na tom, že by hradní Černá věž měla být zbavena romantických nástaveb z konce 19. století a ponechána bez zastřešení, jen s rovnou korunou. 

„Není důvod držet romantickou siluetu hradu, která byla vytvořena až koncem 19. století, když se tenkrát město Cheb rozhodlo, že hrad zachrání před úplnou zkázou,“ dodal Vystyd. 

Vzácnou hradní kapli odborníci navrhují ponechat bez omítky a vnější plášť konzervovat spárováním kamenů. Uvnitř kaple by měly být zrestaurovány původní omítky a gotická keramická podlaha. Přes řadu navrhovaných úprav by typická vnější silueta hradu, který ročně navštíví asi 50 tisíc turistů, měla zůstat zachována. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy