2000 – Cheb: Knihovna zve na netradiční výstavu (TV Západ)

Netradiční výstava s názvem Čínská kniha začala 26. září v chebské Okresní knihovně. Expozici tvoří knihy z nejrůznějších oblastí od umění přes tradiční čínskou medicínu a filozofii až po současné turistické publikace. Právě Čína je díky objevu knihtisku a papíru pokládána za kolébku knih.

dezinfekce

„Čínský objev papíru a knihtisku – to byl počátek dnešní knižní kultury. Právě kniha dokumentuje historii lidstva. Nahlíží do jeho budoucnosti. Také ale přispívá k vzájemného porozumění mezi lidmi na celém světě,“ řekl kulturní rada velvyslanectví ČLR Ding Haijia. 

Čínské velvyslanectví knihovně věnovalo téměř 200 knih s rozličnou tématikou, z nichž některé si bude po skončení výstavy možno zapůjčit. Zbylá část expozice pochází z místních fondů. Svazky vybrané z fondu Okresní knihovny zahrnují knihy přeložené do češtiny. Mnohé z nich se týkají lékařství a čínské kuchyně. zastoupená je i beletrie.  

Cílem výstavy je přiblížit alespoň prostřednictvím knih bohaté kulturní dědictví Číny, v němž má kniha nezastupitelné místo. 

„V Číně je kniha něco neobyčejně váženého, posvátného. V minulosti dokonce existovaly zvláštní pícky, kde se spaloval veškerý popsaný papír, aby nebyl nějakým způsobem jinak zneužit nebo znehodnocen,“ dodala sinoložka Věra Hrdličková.

Výstava Čínská kniha potrvá až do konce listopadu. Připravila ji chebská pobočka Česko-čínské společnosti ve spolupráci s čínským velvyslanectvím v Praze, chebskou Okresní knihovnou a ekonomickou fakultou Západočeské univerzity. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy