2000 – Cheb: Galerie Růžový kopeček představuje tradiční čínskou malbu (TV Západ)

Ve čtvrtek 6. července byla v chebské Galerii Růžový kopeček zahájena výstava nazvaná Čínská tradiční malba. Výstava vznikla ve spolupráci s Velvyslanectvím Čínské lidové republiky v Praze, které zapůjčilo více než 50 obrazů vesměs současných čínských malířů.

dezinfekce

Tato výstava má putovní charakter, takže před Chebem svitky čínských obrazů zdobily výstavní prostory také v Náchodě a Kutné Hoře. Čínská malířská tradice má oproti té evropské řadu odlišností. Jako podkladový materiál slouží bambusový papír a přesto, že se maluje pomocí štětce, tak se místo barev používá tuž. Hlavním námětem čínské tradiční malby je příroda. 

„Čínští malíři zobrazují na svých dílech jednak přírodu – nejčastěji hory, řeky, zvířata, ale také osoby, ne však jako v Evropě prostřednictvím portrétů. Jejich obrazy se vyznačují pečlivým zachycením i těch nejdrobnějších detailů. Pomocí obrazů vyjadřují své pocity, nejčastěji pak vztahy mezi lidmi a přírodou,“ sdělil kulturní rada Velvyslanectví ČLR Ding Haijia. 

Součástí většiny tradičních obrazů je i čínské znakové písmo – kaligrafie se tak stala samostatným uměleckým oborem. Nápisy na obrazech se většinou vztahují k tématice malby, ale často to bývají také krátké básně. Tuto jedinečnou výstavu si můžete prohlédnout až do 3. srpna tohoto roku. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy