2000 – Cheb: Galerie G4 vystavuje Sudkovu Smutnou krajinu (TV Západ)

Celá kolekce fotografií byla do Chebu zapůjčena z brněnské Moravské galerie. Soubor fotek zachycující ponurou krajinu severních Čech z přelomu 50. a 60. let zaujímá důležité místo v kontextu Sudkovi tvorby.

dezinfekce

„Patří někam vedle Prahy panoramatické už z toho důvodu, že to jsou panoramatické fotografie, dělané starou kodakovou kamerou ještě z minulého století. Jsou blízké panoramatické Praze způsobem a tím duchem, v jakém jsou udělány,“ uvedl za Moravskou galerii v Brně Antonín Dufek. 

Soubor fotografií nazvaný Smutná krajina měl rovněž již v 60. letech vyjít knižně, ale osud stejnojmenné knihy nebyl zdaleka tak jednoduchý. 

„Nebyl jednoduchý, protože pravděpodobně kniha nevyhovovala tomu, jak si komunistický režim představoval naši krajinářskou fotografii. A asi nebylo příliš vhodné vůbec fotografovat na Mostecku. To byl jeden z nejzdevastovanějších regionů Evropy, možná, že ještě dodnes je. Samozřejmě tak nebylo možné knihu publikovat. Vznikala v té optimistické době, kdy bylo jakési uvolnění a nestihla vyjít do roku 1968. Po roce 1968 to bylo už naprosto vyloučené,“ vysvětlil Dufek.

Kdy tedy ta kniha prvně vyšla?

„Kniha prvně vyšla loni, a to zásluhou ne naší, ale Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, která našla prostředky k tomu, aby ji mohla publikovat,“ dodal.

Za jakých okolností fotky vznikaly? Sudek na severu Čech žil nějakou dobu?

„To bylo tak, že se náhodně setkal s malířem Bohdanem Kopeckým, který ten kraj dobře znal, byl tam tuším u „Pétépáků“ a také ten kraj maloval. Měl motocykl, přemluvil Sudka, naložil ho a začali to spolu objíždět a ukazoval mu místa, která považoval za zajímavá. Sudka skutečně ta krajina zaujala, protože byla naprosto jiná, než co znal. Možná byl asi i dojat tím, co se tam dělo. Poté se tam pravděpodobně na jaře, v létě, myslím si, že všechny ty fotky vznikaly mezi jarem a podzimem, každý rok vracel, s výjimkou snad jednoho roku, tzn., že kniha vznikala v letech 1957 – 1962. Takže tam několik let jezdil. Poté tu štafetu po Bohdanovi Kopeckém převzal Dalibor Kozel, který bydlel v Mostě a Sudka provázel na těch cestách okolím,“ popsal vznik knihy Antonín Dufek. 

Dalo by se nějak stručně charakterizovat, jaký je Sudkovo pohled na severní Čechy?

„Sudek sám o tom mluví. Mluví o smutné krajině a o tom, jak ho zaujala. Možná, že mluví o smutné krajině proto, že se nemohl vyjádřit více otevřeně. V té době to nebylo možné. Ale rozhodně si myslím, že nelže, že to bylo opravdové zaujetí smutnou krajinou, která je jiná než krajina, která je veselá a která se na jeden pohled přečte a vyčerpá se tím její význam. Sudek tam dělal fotografie, které jsou plné detailů, podrobností, plné nálady, dejme tomu, a je možno se k nim neustále vracet,“ zakončil Dufek. 

Zájemci si mohou výstavu přijít prohlédnout do Galerie G4 až do 24. března tohoto roku.  


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy