2000 – Cheb: Festival FIJO opět slavil úspěch (TV Západ)

V termínu od 30. června do 2. července se v Chebu uskutečnil tradiční Mezinárodní festival dechových orchestrů mladých FIJO. Tento festival je už 30 let událostí číslo jedna mezi akcemi pořádanými na začátku prázdnin. Na letošní 14. ročník se do Chebu sjelo 17 orchestrů a mažoretkových skupin s přibližně tisícovkou účinkujících z celé České republiky, ale i např. ze Švýcarska či Ruska.

dezinfekce

Mezinárodní bienále FIJO Cheb poprvé uspořádal v roce 1970. Od té doby ožívá město festivalem každé druhé léto. Na všechny tři festivalové dny letošního ročníku připravili organizátoři bohatý program končící večerkou v nočních hodinách. Jednotlivá vystoupení a doprovodné akce se odehrály na náměstí Krále Jiřího, na nádvoří chebského hradu, v divadle a na mnoha dalších místech města. 

Radnice si plně uvědomuje výjimečnost této kulturní akce a proto uvolnila na její uspořádání z rozpočtu více než dva miliony korun. 

„Možná, že kolem roku 1989 se měnil názor na různé věci, na různé akce, ale myslím si, že právě FIJO je jednou z akcí, které se prosadily i v dnešním období,“ uvedl starosta Václav Jakl.  

Tradičním vrcholem festivalu byl sobotní slavnostní průvod centrem města. Toho se zúčastnilo všech 17 dechových orchestrů a 16 mažoretkových skupin z České republiky, Slovenska, Ruska, Německa, Francie a Švýcarska. Průvod se stejně jako všechna ostatní vystoupení setkal s obrovským diváckým zájmem ze strany Chebanů i návštěvníků města. Pikantní příchuť měl letošní ročník pro domácí mládežnický dechový orchestr a mažoretky. Stal se jakousi generální zkouškou před další významnou hudební událostí. Ihned po FIJO mladí chebští hudebníci odletěli na světovou soutěž pochodových show do kanadského Calgary. 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy