2000 – Březová: Mistrovství v cyklotrialu ovládli Španělé (TV Západ)

V Březové u Sokolova se v termínu od 4. do 6. srpna uskutečnil 3. závod seriálu Mistrovství světa v cyklotrialu. Téměř dvě stovky účastníků z celého světa musely své umění předvést na dvou kontrolních úsecích, a to na trati z umělých překážek na místním náměstí a na extrémně obtížné přírodní trati v blízkosti města. Součástí třídenního klání byla rovněž exhibiční soutěž ve výskoku na pevnou překážku.

dezinfekce

Tento mladý sport vznikl na konci 70. let ve Španělsku, jehož reprezentanti také tvoří absolutní světovou špičku. Do tehdejšího Československa přišel na přelomu 70. a 80. let. Při závodech musí jezdec na speciálním kole překonat rozmanité přírodní nebo uměle vytvořené kontrolní úseky během určeného časového limitu s co nejmenším počtem trestných bodů. Ty dostává zejména za dotyk nohy nebo těla o zem či překážku. 

„Závodní filozofie je projet určitý stanovený úsek na určitý čas – po dobu dvou minut. Základ je, že jezdec nesmí šlápnout – tzn., že dle řádu může jezdec šlápnout max. čtyřikrát. Pokud šlápne pětkrát, má pět trestných bodů,“ vysvětlil ředitel závodu Miroslav Bouda. 

Nejlepší světoví borci soutěží ve třech elitních kategoriích. Vítězem 3. závodu seriálu Mistrovství světa v kategorii Expert se stal Španěl Cajon před Polákem Rečkem a domácím Kloučkem. V kategorii Master vyhrál Španěl Peugi, žijící legenda tohoto sportu. Na druhém místě skončil náš reprezentant Kraus a třetí – další Španěl Rubio. V kategorii Elit si vavřín vítězství odnesl Belgičan Belli před Španěly Comasem a Canasem. 

Doplňkovou součástí Mistrovství světa byl páteční závod ve skoku do výšky na pevnou překážku. Vítězem v kategorii horských kol se stal český reprezentant Michal Matys. Ten dosáhl výkonu 155 cm, kterým vytvořil skvělý nový světový rekord. V kategorii cyklotrialových kol získal zlato Japonec Miyaoka, jenž překonal 175 cm. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy