1999 - Třebeň: Skládka nevyhověla legislativě (TV Západ)

Chocovická skládka tuhého komunálního odpadu u Chebu nevyhověla nové legislativě. V poslední době se objevila možnost, jak využít unikající bioplyn a získat tak finanční prostředky pro její rekultivaci.

dezinfekce

„V tomto prostoru staré skládky, kde se nacházíte, je celkově uloženo 650 tisíc tun odpadu. Skládkování zde bylo ukončeno k 1. červenci 1996 tak, jak stanovil zákon,“ uvedl starosta Třebeně Ing. František Hrdlička.

V současnosti se skládka o rozloze 16 hektarů využívá pouze jako překladiště a odpad se následně odváží na zabezpečené skládky. Celý prostor v Chocovicích je nutné asanovat a rekultivovat, což je dle zákona povinnost původce odpadu, tím je město Cheb. Během asanace, která se bude muset provést, se naskýtá možnost využít unikající bioplyn methan. Podle studie výzkumného ústavu Paliv a energie, kdy byla pokusnými vrty měřena intenzita unikajícího plynu, byl únik kvalifikován jako střední. Z toho vyplývá povinnost metan odvádět na povrch. 

„Využití nepokládám za pravděpodobné vzhledem k tomu, že na této skládce jsou odpady uložené širokoplošně. Hloubka jednotlivých vrstev je poměrně nízká. Rentabilita vrtů – sond by neměla dlouhou životnost,“ vysvětlil starosta Třebeně. 

Přesto existují již dvě studie zpracování unikajícího metanu. V současnosti se provádí ekonomický rozbor výhodnosti této investice.         


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy