Známe nejlepší knihovnu a dobrovolné knihovníky Karlovarského kraje

5

nejlepší knihovna, karlovarský kraj, region24


Během uplynulého Týdne knihoven byla udělena ocenění nejlepším dobrovolným knihovníkům a nejlepší profesionální knihovně za rok 2023.

Akce se konala pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje Petra Kulhánka v Krajské knihovně Karlovy Vary v rámci 6. setkání knihovníků z celého regionu. Z vítězství se mohou radovat v Dalovicích, Drmoulu, Vysoké Peci a Krajkové.

Odborná porota, v níž zasedla mimo jiné i krajská radní pro oblast kultury a památkové péče Olga Haláková, hodnotila celkovou práci profesionálních knihoven. Vítězem ankety a nejlepší profesionální knihovnou za rok 2023 se stala Obecní knihovna Dalovice vedená Monikou Slevinskou. Ocenění za poskytování vynikajících knihovnických a informačních služeb pro veřejnost pak obdržely Městská knihovna v Novém Sedle a Městská knihovna Mariánské Lázně.

„Cenu udělujeme jako vyjádření uznání za zásluhy o kvalitativní rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb a o celkový rozvoj kulturního života obcí. Mezi sledovaná kritéria patří velmi dobrá činnost knihovny, aktivita při modernizaci a automatizaci knihovny, úspěšná kulturně výchovná činnost, komunitní činnost a mnoho dalších,“ uvedl ředitel krajské knihovny Vratislav Emler.

V rámci kategorie „Nejlepší dobrovolný knihovník Karlovarského kraje pro rok 2023“ byl na návrh metodiků krajské knihovny, pověřených knihoven Cheb a Sokolov a na základě schválení odbornou komisí vybrán z každého okresu jeden vítěz. Mezi oceněnými jsou Jindřiška Kůtová z Obecní knihovny Drmoul, Michaela Severová z Obecní knihovny Vysoká Pec a Helena Šístková z Místní knihovny Krajková. Při letošním slavnostním knihovnickém setkání bylo rovněž uděleno ocenění „Za celoživotní přínos rozvoji knihovnictví v Karlovarském kraji“, a to Petru Kreuzovi, dlouholetému bývalému knihovníkovi ve Helké Hleďsebi.

Tradice oceňování knihoven a jejich pracovníků byla v Karlovarském kraji zahájena v roce 2012. Anketa má upozornit na záslužnou činnost knihoven nejen ve městech, ale v i těch nejmenších obcích našeho regionu. Ocenění se uděluje jednou za dva roky a pravidelně se koná pod záštitou hejtmana Karlovarského kraje.

Zdroj: TZ Kr-Karlovarsky.cz



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář