V Počernech vyšla publikace o slavném rodákovi Loschmidtovi

Přesně před dvěma sty lety se v Karlových Varech - Počernech, tehdy vesnici Putschirn, narodil dnes ve světě uznávaný vědec a objevitel v oblastech chemie a fyziky Johann Josef Loschmidt. Místní obyvatelé a obdivovatelé díla Loschmidta se k tomuto výročí rozhodli vydat útlou publikaci.

dezinfekce

„Knížečka nese název Josef Loschmidt, zapomenutý génius z Počeren,“ prozradil Roman Šilpoch, předseda Spolku přátel Počeren a Josefa Loschmidta, který v osadě na okraji největšího tuzemského lázeňského města vznikl vloni na jaře.

Publikace popisuje Loschmidtovo dětství, kdy musel jako nejstarší potomek chudého domkáře pást bosý kozy, na což v dospělosti, již coby vážený profesor vídeňské univerzity, vždy rád vzpomínal. Loschmidt měl po celý život štěstí na lidi, které potkával a kteří uměli rozpoznat jeho talent. Díky tomu se mohl posunout do role významného objevitele, který jako první na světě dokázal vypočítat počet molekul plynu při normálním tlaku a teplotě.

Autorem publikace je historik města Chodova Miloš Bělohlávek, který se věci ujal bez nároku na honorář. Využil k tomu mimo jiné podklady z takřka sto let staré počerenské kroniky, kterou Spolku nabídl k čerpání textů i reprodukci dosud nikde nezveřejněných fotografií známý karlovarský historik Stanislav Burachovič. Odborným garantem při tvorbě publikace byl ředitel Loschmidtových laboratoří zřízených při Masarykově univerzitě v Brně profesor Jiří Damborský, nejvýznamnější mecenáš Spolku. Spolku se podařilo na tisk publikace získat finanční příspěvek z grantů společnosti BMW Group Vývojové centrum ČR, a to 13 tisíc korun, která staví na Podkrušnohorské výsypce u Sokolova zkušební centrum pro autonomní vozidla a také od Karlovarského kraje.

Publikaci bude brzy možné si zapůjčit v Krajské knihovně v Karlových Varech. Navíc se může stát jejím majitelem každý člen Spolku, jehož jedinou povinností je hradit členské příspěvky ve výši 37 korun měsíčně na jeho transparentní účet 2701807615/2010 u Fio banky. Přihlásit se k členství je možné na adrese spolekpocerny@seznam.cz. Spolek z členských příspěvků organizuje, tedy pokud to zrovna dovolují vládní protiepidemiologická opatření, kulturně společenské akce nejenom pro obyvatele Počeren.

Nejbližší významnou akcí, kterou Spolek plánuje na sobotu 12. června, je slavnostní znovuodhalení zrestaurované bronzové pamětní desky Josefa Loschmidta na jeho někdejším činžovním domě v centru obce. Záštitu nad touto akcí převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, karlovarský hejtman Petr Kulhánek a v neposlední řadě rovněž karlovarská primátorka Andrea Pfeffer Ferklová.  

Zdroj:  Roman Šilpoch, předseda Spolku přátel Počeren a Josefa Loschmidta


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 24.04.2021 13:00




0 +
 

Hlavní zprávy