Sokolov: Městská policie ocenila dlouholeté pracovníky (TV Západ)

Městská policie Sokolov v letošním roce slaví dvacáté výročí svého založení. Z původního Oddělení prevence kriminality s dvěma zaměstnanci se rozvinula v důležitou součást města s 50 zaměstnanci, kdy v přímé službě působí 23 strážníků a dále například operátoři kamerového systému, asistenti prevence kriminality ale i další zaměstnanci.

dezinfekce

„Já jsem za to hrozně rád a hrozně si těch lidí vážím, protože ta jejich práce je velmi náročná a na rozdíl třeba od záchranářů, kteří neřeší takové nepříjemné věci, tak strážníci samozřejmě se dostávají do konfliktních situací. Většinou jim lidé nadávají, protože dostávají pokuty apod. Takže si vážím toho, že i přesto tady zůstávají a ta jejich práce je čím dál tím složitější a těžší,“ uvedl starosta Sokolova Petr Kubis. 

Základem dobré funkce Městské policie je spolupráce s Policií ČR, která je dlouhodobě v Sokolově považována za příkladnou. To potvrdil také zástupce ředitele územního odboru Sokolov. V době zakládání Městské policie Sokolov byl již v aktivní službě.

„Takže ten vývoj jsem vnímal od samého počátku. A právě z toho důvodu mohu dost dobře posoudit, že ta Městská policie ušla velký kus cesty, v podstatě se vyprofilovala, její početní stav se mnohonásobně zvýšil a v současné době skutečně je velmi dobrým partnerem pro státní policii. Velmi dobře se nám s Městskou policií tady v Sokolově spolupracuje, a to už z mnoha důvodů, které jsem právě zmiňoval. Příklady dobré praxe jsou právě i ty společné hlídky, mnohdy společné zákroky a ve spoustě případů právě dochází i k předávání poznatků z městského dohlížecího kamerového systému,“ zhodnotil plk. Martin Götzl, zástupce ředitele územního odboru Sokolov

Řada akcí, které připomínaly v letošním roce výročí sokolovských strážníků vyvrcholila v zimní zahradě místního zámečku, kde došlo k předání pamětních medailí těm, kteří ve službě strávili více než 12 let.  

„Dnešní den je opravdu slavnostní v tom, že vlastně my jsme nikdy jako Městská policie Sokolov ještě neudělovali Medaile za věrnost. Je to opravdu poprvé v její historii a je to především díky tomu, že vlastně jsme oslavili letos 20 let Městské policie a u této příležitosti jsme se právě rozhodli, že udělíme takovou věrnostní medaili. To znamená těm strážníkům, kteří už vlastně u nás mají takovou dobu neurčitou. Ale dobu neurčitou, to není jako pracovněprávní vztah, to takhle řeknu, ale je to, že už mají všechny zkoušky za sebou a že už opravdu jsou služebně starší dvanácti let a výše,“ popsal velitel Městské policie Sokolov Radek Neděla. 

Dva z oceněných, David Čaban a Petra Leichtová jsou ve službě od jejího založení.

„Je to kus života. Někdy nad tím přemýšlím, že jsem tady fakt dlouho, ale je fakt, že ta práce mě baví, takže si myslím, že když tady ještě nějaký pátek vydržím, tak to bude dobré. Kolektiv máme super, takže si myslím, že ty lidi jsou tady rádi. Já si myslím, že málokteří odejdou, jenom když třeba se jim třeba zalíbí jiná práce, nebo chtějí jako jiné prostředky nebo něco jiného, třeba kvůli rodině nebo takhle, tak většinou odejdou. Ale myslím si, že spousta z nich tady zůstává, právě protože je to dobrý kolektiv. A je to tady dobrá práce,“ řekla Petra Leichtová. 

V široké škále činností má nejraději pomoc lidem, kdy se jí i několikrát podařilo společně s kolegy zabránit neštěstí. 

„Já si myslím, že já jsem jako sociálně založený člověk, takže já ráda pomáhám. Takže když se třeba poštěstí, nebo když se třeba naskytne nějaká pomoc, že třeba jsme i asistovali záchrance, že jsme se tam vlastně dělali nějaké to školení, tak to mě třeba bavilo. Zachraňovat lidi, jako tak globálně, jako že třeba jim pomoci nebo třeba jenom jim ukázat cestu nebo tak. Takže já jsem jako spíš sociálně založená,“ prozradila strážnice. 

Počty měst, které nejen v Karlovarském kraji postupně zřizují své vlastní Městské policie, vzrůstají. Za dvacet let si ta sokolovská našla své pevné místo v životě města. 

„Je potřeba se podívat na Městskou policii Sokolov, že je svým způsobem univerzální, že to nejsou jen strážníci, ale Městská policie zajišťuje mnoho jiných služeb. Je to Senior expres pro Městskou policii, Záchytné zařízení pro zvířata. Městská policie zajišťuje dohled přes městský dohledový kamerový systém, kam město investovalo obrovské finanční prostředky. A jak dnes tady zaznělo, velmi to pomáhá i státní policii. Takže ta Městská policie Sokolov je zejména koncipovaná tak, aby to byla služba lidem. A to je i důvod, třeba proč v těchto zimních měsících jezdí a startují lidem vozidla pkud jim třeba to auto nejede,“ přiblížil starosta Sokolova. 

A hlavním přáním kromě dalšího rozvoje je také bezpečnost pro všechny příslušníky. 

„Tak to nejzásadnější je to, aby se vždy ve zdraví vrátili domů, protože ta jejich práce je velmi náročná a lidé si mnohdy myslí, že Městská policie pouze řeší pobíhající pejsky a že řeší parkování. Ta doba už je dávno pryč. Dneska opravdu ta Městská policie vyjíždí na velmi vyhrocené případy, na rvačky apod. takže to je to primární, co jim přeji, aby prostě ta služba probíhala v klidu a zdraví se vraceli domů,“ dodal Kubis. 

Činnost Městské policie Sokolov je možné sledovat na jejich sociálních sítích, praktické informace najdou zájemci také na webu bezpecne.sokolov.cz


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy