Sokolovsko: Čtyři řidiči pod vlivem alkoholu. Dva z nich způsobili dopravní nehodu

Policisté se s řidiči, kteří usednou za volant pod vlivem alkoholu, setkávají stále častěji. Jinak tomu nebylo ani za poslední měsíc na Sokolovsku. Řidiči nejen řídili pod vlivem alkoholu, ale došlo i na dopravní nehody.

dezinfekce

1) První lednový večer řídil kolem 22:00 hodin 23letý řidič osobní vozidlo značky Ford v Kraslicích po ulici Čs. Armády a vlivem své opilosti zřejmě nezvládl řízení. S vozidlem přejel do protisměru a následně vlevo mimo komunikaci na chodník, kde narazil do dopravní značky a do sloupu veřejného osvětlení. Řidič z místa utekl, aniž by splnil povinnosti účastníka po dopravní nehodě. Následně byl zjištěn kraslickou policejní hlídkou nedaleko místa dopravní nehody. Řidič byl vyzván, aby předložil doklady předepsané k řízení vozidla. Řidičský průkaz ani doklady od vozidla však nepředložil. Kontrolou v systémech policisté zjistili, že si řidič nezažádal o navrácení řidičského průkazu, ačkoli mu zákaz řízení vydaný Městským úřadem v Kraslicích již skončil. Policisté řidiče vyzvali, aby se podrobil orientační dechové zkoušce. Řidič nadýchal 1,86 promile. Na výzvu policistů se podrobil i lékařskému vyšetření s odběrem krve. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 45 tisíc korun. Nyní si od dopravních policistů vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

2) Od dopravních policistů si vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky také další 23letý řidič. Ten dne 13. ledna řídil osobní vozidlo Škoda po komunikaci ve směru od Jindřichovic na Rotavu, kdy při projíždění levotočivé zatáčky zřejmě nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem, vlastnostem vozidla a zatáčce. Následně dostal s vozidlem smyk, který se mu nepodařilo vyrovnat. S vozidlem vjel na pravý okraj komunikace, kde narazil do ocelových svodidel. Policisté s řidičem provedli dechovou zkoušku na alkohol. Při opakované dechové zkoušce nadýchal 1,50 promile. Následně se na výzvu policistů podrobil i lékařskému ošetření s odběrem krve. Na místě mu byl zadržen řidičský průkaz. Škoda byla předběžně odhadnuta na částku kolem 30 tisíc korun.

3) Dne 26. ledna 2018 řídil 51letý řidič osobní vozidlo značky Volkswagen a v obci Svatava byl kolem 17:00 hodin kontrolován hlídkou dopravní policie. Při kontrole vzniklo podezření, že řidič před jízdou požil alkohol. Proto byl vyzván, aby se podrobil dechové zkoušce. Při opakované dechové zkoušce nadýchal 1,22 promile. Následně byl vyzván, aby se podrobil lékařskému vyšetření s odběrem krve, kterému se dobrovolně podrobil. Nyní si od dopravních policistů vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky.

4) Od loketských policistů si vyslechl sdělení podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky také 21letý řidič. Ten řídil dne 2. února kolem 23:15 hodin osobní vozidlo Volkswagen v obci Nové Sedlo, a to ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodil požitím alkoholických nápojů. Při řízení vozidla byl kontrolován policejní hlídkou. Policisté s ním provedli dechovou zkoušku na alkohol, kdy opakovaná zkouška vyšla s pozitivním výsledkem 1,93 promile.

V případě prokázání viny hrozí podezřelým řidičům trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Pokud pod vlivem alkoholu způsobili dopravní nehodu, hrozí podezřelým řidičům trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta. 

Prevence
Řidiči, než usednete za volant, uvědomte si, že alkohol zpomaluje procesy v mozku, činí člověka méně pozorným a současně dává falešný pocit důvěry. Vaše reakce jsou zpomalené a významně se zvyšuje vaše šance způsobit dopravní nehodu či havarovat.

Alkohol za volantem zvyšuje nejenom agresivitu za volantem a přeceňování řidičských schopností, ale má i výrazný vliv na periferní vidění řidiče. Zvýšená míra alkoholu v krvi řidiče způsobuje tzv. „tunelové vidění“. To znamená, že zorné pole řidiče se při zvyšující se hladině alkoholu v krvi snižuje a řidič je schopný čím dál tím méně vnímat celý prostor před sebou. Jestliže střízlivý řidič je schopen vnímat celý prostor, řidič s 0,8 promile v krvi již necelé tři čtvrtiny prostoru a řidič s 1,8 promile v krvi již necelou třetinu. Je potřeba si uvědomit, že i když opilý řidič pojede pomalu, jeho zorné pole je snížené, a to je zdrojem potenciálních konfliktů i závažných dopravních nehod.

nprap. Kateřina Krejčí

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy