2004 – Františkovy Lázně: Festival představí africkou kulturu (TV Západ)

Na sklonku května se bude ve Františkolázeňských Městských sadech konat dvoudenní festival umění přírodních národů nazvaný Muli Bwanji. Bližší informace o jeho programu nám řekl hlavní organizátor, majitel zdejší Galerie exotického užitého umění Miroslav Širš.

dezinfekce

„Muli Bwanji znamená pro místní lidi tak trošku neznámý pojem. Já bych ho upřesnil v tom smyslu, že je to název nebo pozdrav, který zve k návštěvě tady tohoto festivalu. Je to africký pozdrav, v jazyce Čičeva a znamená Dobrý den, jak se daří? Takže tímto způsobem bychom chtěli oslovit zájemce o kulturu v tomto regionu. 28., 29. května, v pátek a v sobotu, to znamená poslední víkend v květnu, dojde tady k velmi nevšední kulturní události v tomhle regionu. Sezvali jsme sem řadu českých i zahraničních kapel. Většinou se jedná o takzvanou world music nebo etnickou muziku. Bude se tady hodně bubnovat na africký djembe, bude se tady hodně tancovat. Budeme tady mít kapelu například z Mexika. Bude se tady exoticky vařit na africký způsob, na indický způsob. Budeme tady mít pravé kuchaře z Indie, z Afriky. Budou tady ukázky workshop řezbářské umění kamenosochařského umění. Takže si myslím, že ta kulturní paleta, ta nabídka je poměrně široká a měla by oslovit nebo věříme, že osloví řadu zájemců, kteří si dosud nic takového na vlastní kůži nevyzkoušeli,“ přiblížil akci pořadatel Miroslav Širš. 

Organizátory festivalu přijel v minulém týdnu osobně podpořit velvyslanec Jihoafrické republiky Noel Lehoko s manželkou. Při této příležitosti nám poskytl krátký rozhovor, ve kterém hovoří o svém mnohaletém vztahu k České republice a programu své návštěvy Františkových Lázní nebo o významu rozvíjení kulturních vztahů mezi oběma státy. Tento rozhovor uvidíte po skončení zpravodajství.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault MASTER - navržen pro potřeby každé profese

Hlavní zprávy

 

NOVÝ RENAULT CAPTUR