Sokolov: V pondělí si můžete v nemocnici nechat bezplatně vyšetřit mateřská znaménka

V sokolovské nemocnici se 23. dubna koná Evropský den melanomu. Podle primářky zdejšího kožního oddělení Heleny Němcové se lékaři během celého dne primárně zaměří na kontrolu pigmentových skrvn a mateřských znamének. Ordinační hodiny jsou v tento den od 7.30 do 12.00 a od 13:00 do 17.00 hodin.

dezinfekce

Preventivně osvětová akce upozorňuje na rizika vzniku fatálních kožních nádorů. Prohlídka je zcela zdarma a neplatí se ani žádný poplatek. Nemocnice Sokolov pořádá tuto akci od roku 2005, byla jednou z prvních nemocnic v západních Čechách, která se zapojila.

„Samozřejmě takové kontroly provádíme po celý rok. Ale Evropský den melanomu má silnou mediální podporu, za kterou děkujeme. Díky ní se přijde v tento ten nechat vyšetřit i o dvě třetiny více lidí, než v normální dny,“ uvádí primářka Němcová s tím, že například loni se přišlo vyšetřit více než 100 lidí.

„Není to žádné tajemství. Pigmentové skvrny na kůži má stále ještě mnoho lidí tendenci podceňovat. Pak najednou může být pozdě. Obzvláště důležité je vyšetření u lidí, jejichž příbuzní měli v minulosti problémy,“ uvedla primářka, která v sokolovské nemocnici pracuje od roku 2003.

Od té doby se ale informovanost a chuť pacientů o rizicích kožního onemocnění výrazně zlepšila, obzvláště u mladých lidí.

„Rakovina kůže je jedním z nejzhoubnějších typů rakoviny. Přitom jedině včasné odhalení maligního melanomu může vést k úspěšné léčbě,“ dodává.

Ti kdo nestihnou pondělní Evropský den melanomu. Mohou přijít nejlépe po telefonickém objednání kterýkoliv jiný další den, ideální je to ale každý čtvrtek, kdy zde funguje specializovaná poradna. Návštěvu na kožním oddělení by si měl každý naplánovat alespoň jednou ročně. Důležité je svou pokožku chránit nejen opalovacími krémy, kdy je dobré si znaménka mazat nejlépe faktorem 50+, ale také pokrývkou hlavy a slunečními brýlemi.

A co mají lidé dělat, pokud si své znaménko poraní? Poranění prý nemusí být zase tak velkým problémem. Přesto kožní lékařka doporučuje přijít do ordinace ihned po poranění a pak znovu, když se místo zahojí.


Zdroj: Markéta Singerová, tisková mluvčí Nemocnice Ostrov a Nemocnice Sokolov


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy