Sokolov: Partnerská města si připomněla výročí (TV Západ)

O dva roky odložené setkání zástupců partnerských měst Sokolov a Schwandorf se uskutečnilo v sobotu 7. května v prostorách lokálu sokolovského pivovaru. Delegace obou měst si měli možnost připomenout kulaté výročí spolupráce.

dezinfekce

"To naše dnešní setkání je oslava 22 let, je takovým symbolem opravdového, upřímného přátelství, protože dva roky, které máme za sebou, nebyly vůbec jednoduché. My jsme původně měli slavit 20. výročí partnerství našich měst, ale bohužel pandemie koronaviru to prostě znemožnila. A byla to i pro naše partnerství taková zkouška. Nemohli jsme se vídat. Pak přišly před rokem moc těžké časy pro náš okres, kdy jsme byli úplně izolováni, kdy bohužel nám i umíralo více lidí, bylo to opravdu moc těžké. A pro mě, jako pro starostku, ještě více, protože ta zodpovědnost byla veliká, chvílemi člověk opravdu propadal, nechci říci, až beznaději, ale ten strach o všechny okolo jsem určitě měla. V té nejtěžší chvíli přišel videohovor ze Schwandorfu, kde pan starosta se hlavně ptal, jestli něco nepotřebujeme, měl o nás starost. Nabízel různé pomoci, posílali nám respirátory, ptal se, co je potřeba a jak všichni víme – u nás se říká – v nouzi poznáš přítele. A tady se prokázalo, že to naše přátelství je opravdu pevné. Že vzájemně v srdci se máme a věřím, že to tak bude i dalších 22 let, a kdo ví, možná i sto let," přiblížila význam partnerství starostka Sokolova Renata Oulehlová. 

I když během pandemie nemohla být pořádána řada akcí, tak kooperace probíhala. 

"Spolupráce se nezastavila. Byla vedená spíše přes internet, přes videokonfrence atd. Ale návštěvy, pokud to bylo možné, kulturních souborů, hudebních skupin atd., pokud to bylo alespoň trochu možné, se uskutečňovaly. A nyní se ta spolupráce v podstatě vrací do původní podoby, kdy města Sokolov, Schwandorf během jednoho kalendářního roku dohromady organizují přibližně 20 akcí. K tomu se přidává spolupráce mezi školami Kreuzberg Schule Schwandorf a Základní školou Sokolov Křižíkova, takže ta spolupráce se teď, v této chvíli, opět vrací do těch kolejí, které byly nastaveny a pokud je to možné, tak samozřejmě hledáme i další cesty, které by mohly to přátelství obohatit," doplnil předseda partnerské komise, jinak ředitel ZŠ Křižíkova Vladimír Vlček. 

Kromě předání drobných darů a květin se během akce konalo také hudební vystoupení komorního smíšeného pěveckého souboru La dolce vita.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy