Sokolov: Městská policie má nový hybridní vůz (TV Západ)

Nový přírůstek do vozového parku získala Městská policie v Sokolově. Vůz na hybridní pohon je první svého druhu u této služby.

dezinfekce

„Policejní vozidlo Škoda Octavia už bylo neopravitelné - došlo k dopravní nehodě. Museli jsme přistoupit k tomu, abychom městskou policii dovybavili novým vozidlem. Naskytla se opravdu výhodná možnost pořízení vozidla. Jedná se o Toyotu, je to hybridní vozidlo, které šetří přírodu, je ekologické a úsporné,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

„Má jednak benzinový motor o objemu 1800 kubíků plus je k tomu elektromotor. Motor funguje tak, že tam probíhá rekuperace – čili motor má velmi nízkou spotřebu. Měl by jezdit okolo 5 až 5,5 litrů benzínů na sto kilometrů, což by v městském provozu byla nádhera. Zatím to nemáme vyzkoušené, protože vozidlo jde teprve dnes do provozu,“ vysvětlil velitel Městské policie v Sokolově Petr Procházka.

Auto není nutné nikde dobíjet. Nabíjení akumulátorů probíhá za jízdy při použití jízdy na benzín. Při několika desítkách tisíc kilometrů ročně by se mělo jednat o značnou úsporu paliva. Do výbavy patří také kamera a majáky.

„Máme kameru, dávala se tam naše kamera, plus to má velmi kvalitní led majáky, jak rampu na střeše, tak stopku vepředu, vzadu. Kufr je trošku menší - velikost 377 litrů. Nicméně dostatečný na naše základní potřeby, jako je lékařská brašna, defibrilátor, booster na startování vozidel, protože startujeme vozidla občanům na požádání v těchto mrazech, pak je tam jeden technický prostředek k zabránění odjezdu vozidla čili botička, a další výbava – „házečka,“ kdyby se někdo topil, aby mu strážníci mohli poskytnout pomoc, a základní nářadí,“ vypočítal velitel. 

Vozový park strážníků je podle velitele na dobré úrovni.

„Když jsem sem před devíti lety přišel, tak jsme tady měli jedno staré auto. V současné chvíli máme starší, ale spolehlivou dieselovou Octavii, potom zde máme na útulku pro děvčata, která zajišťují servis – odchyt psů, resp. my jim předáváme odchycené psy, starší vozidlo Peugeot Partner. My zde mimo té Octavie máme ještě Dacii Dokker, která slouží hlavně k převozu odchycených zvířat, příp. k dopravě podnapilých lidí na protialkoholní záchytnou stanici, a eventuálně pro další servisní činnosti. Třetím vozidlem je Dacia Duster, se kterou jezdí strážník, který má na starost okolní obce. Takže máme čtyři auta do výkonu a jedno vozidlo na útulku, na záchytném zařízení. Myslím si, že je to nadstandardní, a tímto chci městu poděkovat za nové vozidlo,“ poděkoval Procházka.

Rok staré hybridní auto vyšlo město na 579 tisíc korun. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy